A Samsung Magyarországon is belépett a LED világítástechnika piacára

Bár a LED világítástechnika nem kapcsolódik túl szorosan lapcsaládunk egyik portáljának tematikájához sem, a technológiai újdonságok iránt érdeklődő emberekként nagy érdeklődéssel követjük a szóban forgó piac történéseit. Ennek örömére el is jutottam a Samsung múlt héten megrendezett eseményére, ahol bejelentették, hogy hazánkban is belépnek erre a friss és nem különösebben hosszú élettartamúnak tűnő piacra.

A fenti kijelentés természetesen semmilyen negatív érzést nem tartalmaz, csupán a LED világítástechnika sajátosságaira utal, hiszen ezen a területen olyan fogyasztói eszközöket dobnak piacra a gyártók, melyek a számítások szerint kis erős túlzással egy emberöltőn át működni fognak. Egyre több félvezetőgyártó ugrik fejest e terület medencéjébe, ami a Samsung esetében abszolút érthető is, hiszen már 20 éve a félvezetőgyártás élvonalában vannak, valamint 1995 óta gyártanak és fejlesztenek LED chipeket az elektronikai ipar számára; igaz, világítástechnikai célokra csak 2006 óta használják ezeket. A LED termékek bevezetését megelőzően a vállalat az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát kérte fel a hazai fogyasztói szokások, illetve a Samsung LED fényforrások vizsgálatára, aminek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a piacra lépést övező sajtóeseményt is az egyetem egyik épületében tartották.

A LED világítás hazánkban egyelőre nem túl elterjedt, az Óbudai Egyetem 200 fős mintavétel alapján készített felmérése szerint napjainkban a háztartások 48 százaléka hagyományos izzókat, 30 százaléka kompakt fénycsöveket, 19 százaléka halogén izzókat használ, az LED megoldások pedig csupán 3 százalékát adják a piacnak. Az ehhez kapcsolódó felmérés szerint a hagyományos égőkről korszerű LED égőkre váltva, napi átlagos 2,7 órás használat mellett egy átlagos háztartás évi 365 kWh áramot takaríthat meg, ami hazánkban 3,3 millió háztartásra levetítve évi 1,205 milliárd kWh megtakarítást jelenthet.

Mennyi az annyi?

Az Óbudai Egyetem kísérletsorozata rávilágított a hagyományos izzók, a kompakt fénycsövek és a LED lámpák közötti különbségekre. Egy megfelelő minőségű LED égő wattonként akár 90 lumen erősségű fényáramot tud produkálni, míg a halogén izzók esetén általában 40 és 60 közötti, a hagyományos égőknél pedig 10-15 lumen közötti ez az érték. Az energiatakarékosság persze a villanyszámlán is látszódhat, hasonló paraméterek mellett egy LED lámpa évente 350, egy kompakt fénycső 1950, egy hagyományos izzó pedig 2950 forintnyi áramot fogyaszt; mindezt az egyetem munkatársai napi 2,7 óra átlagos használat, 50 forint/kWh áramdíj és 7/40/60W áramfelvétel mellett számolták ki. Ugyanakkor közismert, hogy a LED lámpák ára magasabb a konkurensekénél, de a háztartásokba szánt LED lámpák 15 ezer órás élettartama jelentősen hosszabb a kompakt fénycsövek 6 ezres és a hagyományos izzók ezres értékénél.

Forrás: ÓE-KVK felmérés Átlagos beszerzési ár Éves fogyasztás 15 évre vetített költség
Hagyományos izzó 150 forint 2950 forint 46 500 forint
Kompakt fénycső 350 forint 1950 forint 30 125 forint
LED lámpa 4500 forint 350 forint 9750 forint

A LED világítás kapcsán az egyetem szakemberei elmondták, hogy a jövőben meg kell változtatnunk a vásárláskor mutatott magatartásunkat, hiszen az izzókat nem a fogyasztásuk, hanem a fényáram erőssége (mely egy lumenben megadott érték) alapján kell meghatároznunk. A Samsung kínálatával kapcsolatban kritikaként felmerülhet, hogy a hagyományos E27-es foglalattal rendelkező világítótesteknél a legerősebb modell 810 lumen fényerőre képes, ami egy 60 watt teljesítményfelvétellel rendelkező hagyományos izzót válthat fel. A háztartásokba szánt izzók mindegyike 15 000 üzemórát bír, ami átlagos otthoni használat mellett a cég szerint 15 évet jelenthet. A termékekre a gyártó 3 év garanciát vállal.

A fenti üzemidő a vállalati megoldások esetén még magasabb, a 35 000 órát is elérheti. Épp ezért a LED-üzletág valószínűleg az elkövetkezendő 1-3 évben fog jó eladásokat produkálni, hiszen az elemzők Európa nyugati részein a jövő évben, Magyarországon ahhoz képest 1-2 éves csúszással várják a nagy LED-bummot, mikor a háztartások LED-alapú fényforrásokra fogják cserélni jelenlegi izzóikat. Amennyiben az ígért üzemidőt a termékek tényleg hozni fogják, a tömeges csere után valószínűleg jóval kevesebben fognak izzót venni, mint napjainkban.

Azóta történt