Elhunyt a Samsung elnöke

Árnyékoktól sem volt mentes a pályája, de az biztos, hogy ő csinált világcéget a korábban helyi érdekű elektronikai vállalkozásból.

A cég hivatalos közleményben jelentette be, hogy vasárnap 78 éves korában elhunyt a Samsung vállalatcsoport elnöke, Lee Kun-hee.

A gazdasági-ipari környezetben csak különleges körülmények között számít igazán fontosnak egy olyan hír, melyben a vezető távozik vagy meghal, de a Samsung esetében ez valóban számottevő.

Habár a 2014-ben szívroham miatt a lábáról leesett, azóta kórházban kezelt Lee Kun-hee betegsége miatt valójában nem folytatott tényleges vezetői tevékenységet, ám a dél-koreai sajátos társadalmi-gazdasági berendezkedés miatt – a családi nagyvállalkozások, a csebolok olyan erősek, hogy a kormánnyal és a hatóságokkal is eredményesen tudnak szembeszállni – meghatározó, hogy egy ilyen nagyvállalat élére ki és hogyan kerül.

A Samsung esetében a tényleges, operatív vezető 2014 óta a Dél-Korea leggazdagabb emberének tekintett és legbefolyásosabb iparosaként számon tartott Lee Kun-hee fia és örökösének számító Lee Jae-yong, ám ő viszont egy éveken át tartó, hatalmas hullámokat verő korrupciós botrányba keveredett – amelyből azonban feltehetően vagyonának és kiváló jogi csapatának köszönhetően viszonylag sértetlenül szállt ki.

Lee Kun-hee érdemei elvitathatatlanok gazdasági szakemberként: az apja halála után 1987-ben a vállalat élére került üzletember csinált globális nagyvállalatot a Samsungból, mely kezdetben viszonylag szűk termékpalettával lépett a világpiacra, azóta viszont gyakorlatilag az összes elektronikai termék területén meghatározóak, majd a fokozatosan bővülő vállalatcsoport az ipar és kereskedelem szinte minden területén vezető lett. Ez többek között annak is köszönhető, hogy Lee Kun-hee stratégiát váltott annak idején, és a minőséget helyezte előtérbe a mennyiség helyett, erről a magatartásáról legendák szólnak, egy alkalommal például a szerinte nem elég jó készülékek tízezreit semmisítették meg utasítására, hogy jobb munkára ösztönözze alkalmazottait.

A szívós, több évtizedes munka meghozta az eredményét: a Samsung előbb a memóriapiacon lett az egyik vezető vállalat, aztán ugyanezt végrehajtották előbb a tévék, majd pedig az okostelefonok szegmensében is.

Mindezek mellett Lee Kun-hee pályája sem volt problémamentes: ahogy fiát, őt is kétszer perbe fogták korrupció vádjával – de mindkétszer felmentették, igazából kegyelmet kapott.

Azóta történt

Előzmények