Saját magát jelentette illegálisnak az Universal

Az Universal Studios nagy erőkkel küzd a Jurassic World kalózverziói ellen. Olyan elánnal tiltatnak le oldalakat a netről, hogy még az sem tűnt fel nekik, az egyik július végi bejelentésükben véletlenül bent maradt a http://127.0.0.1:4001/#/fr/ cím is. A localhoston talált tartalmat egyébként gyorsabban és kevésbé kínosan is el lehetne távolíttatni, mondjuk a helyi rendszergazda segítségével.

A vállalat néhány hete azzal került be a hírekbe, hogy az elég szigorú szűrőrendszerük az IMDB oldalát is illegálisnak minősítette a Halálos Iramban 7 kapcsán. Az automatikus rendszer folyamatosan túrja a netet különböző kulcsszavak után kutatva, de amint a két példa is jól mutatja, nem ártana élő erővel is felülvizsgálni a találatokat.

A konkrét ügyben az Universal nem nyilatkozott, pedig jó lenne tudni, hogy a két lehetőség közül melyik áll fenn: a keresőjük hibázott, vagy a francia irodában valaki a torrentezőket segíti? Mind a két verzió elég szomorú, előbbi a feleslegesen (és jogtalanul) vegzált oldaltulajdonosok miatt, a másik pedig az alkalmazottakra nézve nem jelent sok jót.

Magyarországon például a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete foglalkozik a jogtulajdonosok megbízása alapján félig automatizált módon a jogsértések felkutatásával, de náluk minden esetben élőerős felülvizsgálat is történik a felszólító levelek kiküldését megelőzően.

Azóta történt

Előzmények