A kalózoldalak blokkolása a kalózoldalaknak kedvez?

Amikor a bíróság úgy dönt, elérhetetlenné kell tenni egy honlapot az országban, ezt általában az internetszolgáltatók segítségével oldják meg, amelyeket arra kötelezik, hogy tiltsák le az adott IP-tartományból az elérést. Ez azonban könnyedén kijátszható például külföldi proxyszerverek használatával. Éppen ezért nem kizárólag ezzel a módszerrel, hanem tájékoztatóval is készülnek a tiltott tartalmakat kereső dánoknak.

Hirdetés

Dánia hosszú évek óta próbálja megállítani az internetes kalózkodást, Európában elsőként blokkolták a Pirate Bay oldalát, a most bejelentett listában torrentoldalak, streamszolgáltatók és zeneletöltők is akadnak.

A dán iskolákban azt mérték fel, hogy mit tesznek a diákok, ha a tiltott oldalak megjelenítése előtt figyelmeztetik őket az illegalitásra
A dán iskolákban azt mérték fel, hogy mit tesznek a diákok, ha a tiltott oldalak megjelenítése előtt figyelmeztetik őket az illegalitásra (forrás: TorrentFreak)

A TorrentFreak interjút készített az egyik blokkolásra ítélt oldal kezelőjével, aki szerint valójában szívességet tettek nekik. Az elsőre furcsának tűnő gondolat mögött az áll, hogy úgy véli: a lépés ingyenreklám az ilyen típusú oldalaknak, ráadásul érvényesülhet majd a tiltott gyümölcs effektus.

Ezzel szemben a különböző dán iskolákban végzett felmérés alapján a kalózoldalak tiltását kezdeményező társaság bizakodó, ugyanis a diákok 79 százaléka az illegalitásról értesítő lap hatására egyszerűen bezárta az oldalt, 3,5 százalékuk a tájékoztatóban javasolt legális tartalmakra kattintott és mindössze 16 százalékuk hagyta figyelmen kívül az értesítést.

Azóta történt