Ajtónyitó kód terroristáknak

Egy időre nyilvánosak lettek amerikai légitársaságok gépeinek biztonsági kódjai, de a problémát már megoldották.

A többek között a United Airlines és a United Express légitársaságokat birtokló United Continental Holdings nemrég kiadott egy figyelmeztetést a pilótái számára, hogy a pilótafülkébe való bejutást biztosító ajtónyitó kódok egy légiutas-kísérő akciója folytán (nem tudni, szándékosan tette vagy hanyagságból) nyilvánossá váltak az interneten – írta meg riportjában a The Wall Street Journal.

A felhívásban kérik a pilótákat, hogy szigorúan kövessék a biztonsági protokollokat, például azt az előírást is, hogy mielőtt valakit beengednek a fülkébe, előtte vizuálisan is győződjenek meg az illető személyazonosságáról – még akkor is, ha az adott személy helyes kódot ütött be az ajtózáró szerkezet termináljába.

A tudósításra reagálva a Kanadában és az Egyesült Államokban több mint 55 ezer pilóta érdekeit képviselő szakszervezet, az Air Line Pilots Association közölte vasárnap a Journal munkatársaival, hogy a problémát már megoldották (feltehetően jelszóváltoztatásokkal).

Bejutás a pilótafülkébe
[+]

A mostani eset is rávilágít, hogy a biztonsági problémák nagyobb és súlyosabb része emberi hiba vagy szándék következtében jön létre, így elengedhetetlen a többrétegű biztonsági protokollok alkalmazása. És még ez sem mindig elegendő, mivel újra és újra előállhatnak olyan helyzetek, melyekre előre senki sem gondolt, mint pl. 2015-ben, amikor egy váratlan történés a Germanwings 9525-ös járatának katasztrófájához vezetett . Ebben az emlékezetes esetben az orvosi kezelés alatt álló első tiszt, Andreas Lubitz egy rövid időre egyedül maradt a pilótafülkében, ezek után lezárta az ajtót, majd öngyilkossági szándékkal tudatosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet. E katasztrófa után vezették be azt az előírást, hogy senki nem maradhat egyedül a pilótafülkében.

Azóta történt

Előzmények