Kórházi káosz Angliában egy kibertámadás miatt

Nagyon úgy tűnik, hogy világméretű kampányról lehet szó, melyben egy új kártékony kód segítségével próbálnak pénzhez jutni a támadók.

Hirdetés

A nagyobb brit lapok és tévék élőben számolnak be az események alakulásáról: néhány órája indult meg egy masszív kibertámadás az angol és részben a skót egészségügyi intézmények (National Health Service – NHS) informatikai rendszerei ellen, melyben a hozzáférést lezáró zsarolóvírus került a számítógépekre. A támadók pénzt követelnek a hozzáférés helyreállításáért, a híradások szerint egyes helyeken fizettek, és ezek után helyreállt a korábbi állapot.

Wanna Decryptor
[+]

Az informatikai rendszerekért felelős NHS Digital azt közölte, hogy „számos” intézmény érintett, de konkrét adatokat nem osztottak meg a nyilvánossággal. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy adatvesztés is történt volna. A miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatják, az egészségügyi miniszter felvette a kapcsolatot a nemzeti kiberbiztonsági központtal (National Cyber Security Centre).

A kórházak és egészségügyi intézmények egy részében át kellett alakítani a programot, meg kellett szakítani a normál munkavégzést, például műtéteket halasztottak el, leálltak a tesztek, az adatok feldolgozása és elemzése – ahol szükséges volt, a halaszthatatlan feladatokat manuálisan, például papír és toll segítségével végezték el.

Nemrég olyan tudósítások is érkeztek, hogy a támadás kiszélesedett, és a világ többi részén is megjelent a néhány hete felfedezett, Wanna Decryptor nevű malware frissített, még nem elemzett változata, például Spanyolországban és Oroszországban.

Azóta történt

Előzmények