Szörnyű rémálom gyötri a Microsoftot

Ken Hutcherson

(Infobulvár) Háborút hirdet a melegekkel szerinte védhetetlenül toleráns amerikai óriásvállalatok ellen Ken Hutcherson konzervatív sztárprédikátor. A Dallas Cowboys egykori középső védőjéből az Antiochiai Bibliai Egyház vezetőjévé emelkedett, harcos homofóbként elhíresült fekete egyházfő a hadüzenetet a Microsoft egy héttel ezelőtt megtartott éves közgyűlésén vezette elő. Első felszólalóként Hutcherson azonnal azzal indított, hogy ő lesz a cég „legszörnyűbb rémálma”, ha továbbra is szembeszegülnek vele ebben a kérdésben. Később a sajtónak azt is elmondta, miként képzeli a homoszexualitás bibliai megítélését visszaállítani Redmondban: felkéri az evangéliumi gyülekezetek milliónyi tagját, az ortodox zsidóságot és más szövetségeseit, hogy a Microsoft részvényeinek felvásárlásával tulajdonosként kényszerítsék ki a szemléletmódváltást.

„Krisztus katonájának tartom magam, nem félek a Microsofttól. Megmondtam nekik, hogy együtt kell működniük velem, különben olyan tűzvészt bocsátok rájuk, amilyet még sosem láttak, mert én vagyok a legszörnyűbb rémálmuk. Fekete vagyok és igaz ügyet képviselek, de nagy hatalmú fehérek sokasága áll mögöttem” – nyilatkozta a Daily Telegraph-nak, megismételve a felszólalásában elhangzott mondatokat. Elmondása szerint a Microsoft csak az első lesz azoknak a vállalatoknak a sorában, akiket célba vesznek. „Csak a Fortune 500 céglistán 256 olyan vállalat szerepel, amely dollármilliókat szór el a melegek ügyére” – vetített elő az üzleti világ ellen indított háború eszkalációját Hutcherson.

A prédikátor nem véletlenül választotta példastatuálás céljából a Microsoftot. Az istentiszteleteire vasárnaponként 3500 hívőt egybegyűjtő megagyülekezete Redmondban működik, ott, ahol a szoftvercég központja is van, és már nem először különböznek össze. 2005-ben Washington állam egy olyan törvénytervezetet készített elő, amely a szexuális orientáció szerinti munkahelyi diszkriminációt akarta felszámolni. A Microsoft először a tervezet mellett foglalt állást, ám később váratlanul tartózkodásra módosította álláspontját. A sajtó szerint a háttérben az állt, hogy Hutcherson nemzeti bojkottal fenyegette meg a céget. Dolgozói – főként a meleg és leszbikus alkalmazottak érdekeit képviselő GLEAM csoport – nyomására később a szoftvercég ismét a tervezet támogatójává lépett elő. A prédikátor emiatt bosszúval fenyegetett, de a a beígért bojkottból végül nem lett semmi.

Hutcherson részvényvásárlásra sem most először buzdítja az ügyét támogatókat, de tavalyi akciója a Microsoft-papírok árfolyamának leverésére sikertelen volt. Mégis rendíthetetlennek tűnik. „Nem érdekel, milyen hatalmas a Microsoft. Ők csupán egy tollpihe Isten szárnyán. Gyakorlatilag Amerika is egy teadélutánnal indult, és – ha nem tévedek – Góliátot legyőzte Dávid, aki ugyanabban hitt, mint én. Hát nekimegyek az új Góliátnak egy olyan kővel, amit részvénynek hívnak, és reszketni fognak a lábaim előtt” – nyomatékosította elszántságát.

A Microsoft vállalati szinten is támogatja a sokszínűséget. Etikai kódexe már 1989 óta tiltja a szexuális orientáció alapján történő megkülönböztetést, és a Fortune 500 cégek közül elsőként biztosított juttatásokat élettársi kapcsolatban élő azonos neműek számára is. Homoszexuális dolgozókat tömörítő GLEAM csoportjának 700 tagja van.

Hutcherson szerint a feketék és a homoszexuálisok jogaiért folytatott küzdelem nem említhető egy lapon. „Hány meleget látott már a busz végében utazni? Én egyet sem. De tudom, hogy sok feketének ezt kellett tennie régen. Olyan embert sem láttam még, aki a fekete mivoltát le tudta volna vetkőzni – még Michael Jacksonnak sem sikerült –, de olyat, aki a homoszexualitását, olyat már igen. Nap mint nap prédikálunk nekik arról, hogy miként szabadulhatnak meg e bűntől” – magyarázta.

Azóta történt

Előzmények