Szexszel kampányol az EU a YouTube-on

Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve eutube névvel a múlt héten saját csatornát nyitott a népszerű videomegosztó oldalon, a YouTube-on, melynek segítségével a közösség által fontosnak ítélt témákkal kapcsolatos információkat kívánnak közölni, illetve olyan sarkalatos kérdések megvitatásának akarnak terepet adni, mint például az éghajlatváltozás vagy a az emberi jogok helyzete.

Ám az európai kultúrát népszerűsítő videók közül az egyik némi megütközést keltett politikai körökben, mivel a Film lovers will love this! című, 44 másodperces összeállítás az európai filmek forró szexjeleneteiből van összevágva, s ez a kritikusok számára már átlépte a „szoftpornó” határát.


Martin Selmayr, a Bizottság szóvivője a rosszalló megjegyzésekre azt válaszolta, hogy az összeállítás alapjául szolgáló filmek mind az európai művészet kiváló alkotásaiból származnak, melyek az európai filmkultúra legnemesebb hagyományait képviselik. A múlt héten felkerült videó messze a legnépszerűbb az oldalon, s mára már – köszönhetően a „botrányról” szóló sajtótudósításoknak – több mint egymilliószor töltötték le. A valóban szenvedélyes képsorok – köztük meleg párok is –, melyeket a Let’s come together felszólítás zár, eddig nem adtak okot panaszra, pedig februárban a Berlini Filmfesztiválon is bemutatták mint az uniós médiakampány egyik elemét – nyilatkozta a szóvivő.

A támadásokat politikusok indították, például a konzervatív Lengyel Családok Ligája által delegált Maciej Giertych, aki „erkölcstelen módszernek” nevezte az EU ilyen módon történő népszerűsítését. Hasonlóképp nyilatkozott az unióval szemben ellenséges brit Függetlenségi Párt képviselője, Godfrey Bloom, ő a „szoftpornó” videót olcsó és giccses eszköznek nevezte, s szerinte roppant kínos, hogy a Bizottság „trendi” akar lenni a YouTube-on való megjelenéssel.

Jobb reklám nem is kellett az Európai Bizottság kezdeményezésének…

Azóta történt

Előzmények