Rekordot döntött az Apple – megint

iPhone 3GSTegnap a tőzsdezárás utáni kereskedésben 6,6 százalékkal, 202,4 dollárra kúszott fel az Apple részvényeinek árfolyama. Az erősödés annak köszönhető, hogy a Mac-, iPhone és iPod-gyártó közzétette a negyedik pénzügyi negyedév és az elmúlt üzleti év számait, melyek – nyugodtan mondhatjuk – szokás szerint lehengerlőek. Az elmúlt tizenkét hónapban a kaliforniai vállalat az árbevételét 12, a nettó nyereségét pedig 18 százalékkal turbózta fel – ilyen növekedéssel sok rivális még egészséges gazdasági környezetben is elégedett lenne, nemhogy válság idején.

A szeptember 26-án zárult trimeszterben rekordmennyiségű telefont és számítógépet – előbbi termékkategóriából 7,4, az utóbbiból 3,05 millió darabot – adott el a cég. Az egy évvel korábbi számokhoz képest ez 7, illetve 17 százalékos növekedés. És bár az iPodokból most 8 százalékkal kevesebb (10,2 millió darab) fogyott, mint tavaly ilyenkor, a hordozható médialejátszó értékesítéséből mégis több árbevétel folyt be, mivel a vásárlók a legkisebb Shuffle modell helyett inkább a drágább Nanót, a Nano helyett pedig inkább a felső kategóriát képviselő, érintőképernyős iPod touchot választják.

„Nagy öröm, hogy több Macet és iPhone-t adtunk el, mint bármelyik korábbi negyedévben. Az ünnepi szezonnak is erős kínálattal futunk neki, 2010-re pedig igazán nagy dolgokkal készülünk” – idézi a cég által kiadott közlemény Steve Jobs vezérigazgató szavait. Noha az esetleges új termékekről nem beszéltek a vállalatvezetők, az a számokból kiderült, hogy az elmúlt negyedévben szokatlanul magas volt a légi szállításra fordított költség, amiből néhányan arra következtetnek, hogy már karácsonykor várható valami nagy durranás. Hónapok óta keringő pletyka, hogy az Apple egy tábla PC-szerű médialejátszó fejlesztésén dolgozik.

A negyedik üzleti negyedévet 9,87 milliárd dollár árbevétellel és 1,67 milliárd dollár nettó profittal zárta a vállalat. Egy évvel korábban a forgalom 7,9, a nyereség pedig 1,14 milliárd dollár volt. A bruttó nyereséghányad – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – éves összehasonlításban 34,7 százalékról 36,6 százalékra nőtt. A pénzügyi év egészének mérlege 36,5 milliárd dollár árbevétel és 5,7 milliárd dollár profit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények