Felszámolták a második legnagyobb Linux-disztribútort

A múlt héten a világ második legnagyobb Linux-disztribútora, a kínai Red Flag Software egyszerűen megszűnt – a hírt a világsajtónak közvetítő TechWeb beszámolója szerint a hirtelen, de nem igazán váratlan eltűnés mögött gazdálkodási, vezetési és pénzügyi problémák állnak. A vállalat felszámolási kérelmet nyújtott be és minden munkavállalójának felmondott.

A céget a kínai állam hozta létre (egyrészt az akadémiai kutatóintézet, majd később beszállt az informatikai minisztérium, illetve egy állami tulajdonú befektetési társaság is) 1999-ben, hogy alternatívákat kínáljanak nagy világcégek – mint például a Microsoft – fizetős termékeihez. Az üzlet egy pár évig jól is ment, nem kevéssé az olyan partnerek támogatásának köszönhetően, mint pl. az Oracle és a Dell, amit csak erősített a nagy számú állami megrendelés, mivel az iskolákba és a közintézményekbe ez a cég szállította a szoftvereket.

Red Flag

A híradások szerint a Red Flag már tavaly tavasszal komoly pénzügyi gondokkal küzdött, a 150 alkalmazott azóta nem kapott fizetést, majd decemberben be kellett zárni a vállalkozás központját is, mivel nem fizették a bérleti díjat és a közüzemi számlákat.

A kudarc okáról a tudósítások szerint élénk vita folyik: a több mint hatmillió dollárnyi elmaradt bért követelő alkalmazottak szerint az akadémiát terheli a felelősség, míg az intézet azt állítja, hogy a rossz és alkalmatlan cégvezetés vezetett a bukáshoz.

Azóta történt

Előzmények

  • Kabaréba illő módon omlott össze a nagy kínai tűzfal

    Akár szakmai hiba, akár támadás okozta az üzemzavart, több száz millió kínai ismerhette meg azt az oldalt, ahol szabad hozzáférést kínáló eszközöket kínálnak.

  • Gigapiac nyílik: indul az LTE-szolgáltatás Kínában

    A hatalmas léptékű fejlesztésnek az Ericsson mindenképp nyertese, de a szóbeszéd szerint az Apple is megerősödhet a piacnyitás után Kínában.