Kabaréba illő módon omlott össze a nagy kínai tűzfal

Tegnap a kínai internetezők körülbelül kétharmada pár órán keresztül súlyos üzemzavart tapasztalhatott: a szolgáltatás ugyan nem szűnt meg, ám az egyéb weboldalakat keresőket a rendszer egy amerikai honlapra vitte el – méghozzá nem is akárhová, hanem egy olyan cég (Dynamic Internet Technology – DIT) oldalára, amelyik olyan webes szolgáltatásokat kínál, kifejezetten a kínai piacra szabva, melyekkel meg lehet kerülni az állami netcenzúrát.

A hivatalos nyilatkozatok szerint – melyeket az állami hírügynökség, a Xinhua (Hszinhua) közvetített – a hibát feltehetően hackertámadás okozta, amit arra alapoznak, hogy az említett cég szoros kapcsolatban áll a betiltott, korábban már többször is hackertámadásokkal megvádolt Falun Gong (Falun kung – 法轮功) mozgalommal. A külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy információik szerint hozzájuk köthető szabotázs történt, de konkrétan nem nevezte meg a felelősöket.

A Reuters helyi tudósítói azonban kormányzati informatikai körökből úgy értesültek, hogy nem történt hackertámadás. Hogy pontosan mi is okozta a problémát, azt nem tudják, de nagyon valószínű, hogy a tartalomszűrést (pl. a DIT blokkolását) és a hozzáférés-korlátozást biztosító nagy állami rendszer (a Nagy Kínai Tűzfal) karbantartása során követhettek el olyan hibát, ami az átirányítást eredményezte. A Financial Timesnak nyilatkozó kínai hackerek is hasonlóképp vélekednek: szerintük valami olyan hibát véthettek az üzemeltetők, melynek következtében kifordult a rendszer, és nem hogy tiltotta volna a DIT doménjét, hanem épp ellenkezőleg, oda irányította a forgalmat. A Reuters által megkérdezett független szakértők is arra jutottak, hogy a hiba forrása nem külföldön, hanem Kínán belül volt.

A kínai hálózatbiztonsági hivatal vizsgálatot folytat, és korábban egy blogbejegyzésben azt írták, hogy DNS-hibát gyanítanak a háttérben.

Azóta történt

Előzmények