Összeomlott a pécsi egyetem informatikai rendszere

Az ígéretek szerint a mai nap folyamán sikerül helyreállítani a Pécsi Tudományegyetem számítógépes rendszerét, mely hétfőn omlott össze – számolt be róla a bama.hu.

Egy amúgy is kritikus időpontban, a vizsgaidőszak lezárulásakor vették észre a PTE dolgozói és hallgatói hétfő reggel, hogy az egyetemi rendszer nem elérhető: nem működött a tanulmányi rendszer, a levelezés, a honlapok helyén hibaüzenet jelent meg. De más területeken is nagy gondba kerültek a dolgozók, illetve az egyetem ügyfelei: a Klinikai Központ adminisztrációját sem tudták digitálisan elvégezni. Hogy ne álljon le teljesen az élet, ezért az orvosok visszatértek a papíralapú adatfeldolgozáshoz, a hallgatók pedig határidő-hosszabbítással számolhatnak, az adminisztrációt a rendszer helyreállítása után hajthatják végre.

pte etr

A bama.hu-nak Nagy Ders, az informatikai igazgatóság osztályvezetője nem részletezte a hiba pontos okát, de az elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a problémás eszköz szállítójával, akik megkezdték a garanciális javítást. Hétfőn még abban reménykedtek, hogy gyorsan végeznek, de kiderült, hogy nagyobb a baj, mint gondolták, így keddre módosították az átadás határidejét.

A mai híradásból kiderül, hogy a HP egyik eszközéről van szó, és az egyetem közleménye szerint „az adattároló rendszerben két héttel ezelőtt végrehajtott tárhelybővítést követően a rendszer belső szinkronizációja nem állt helyre, valamint az elmúlt hétvégi újraindítást követően sem volt tapasztalható javulás. Végül a rendszer a hétfő reggeli órákban váratlanul leállt.  A Hewlett-Packard helyszíni és nemzetközi szakemberei által nyújtott – egész éjszaka is tartó – gyártói támogatás eredménytelenségét követően az Egyetem döntése alapján az informatikai rendszerek a rendelkezésre álló mentések felhasználásával kerülnek visszaállításra, még a mai napon.”

A bama.hu tudósítása szerint a kritikus rendszerek közül a betegellátást támogató medikai rendszer és az oktatásban üzemelő Egységes Tanulmányi Rendszer várhatóan 2012. január 24-én, a mai napon kora délután ismét elérhető lesz, az Egységes Tanulmányi Rendszerhez tartozó egyéb alrendszerek (CooSpace, Modulo) és a PTE weboldala várhatóan a mai esti órákban lesznek működőképesek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények