Hirdetés

Kell-e tanítani a programozást?

Egy francia felmérés szerint a fejlesztők harmada külső segítség nélkül sajátította el a szükséges készségeket.

 

Bill Gates, Larry Ellison, Mark Zuckerberg, Michael Dell, és folytathatnánk… a közös bennük nemcsak a világ leggazdagabb embereinek listáján elfoglalt előkelő helyezés, hanem az is, hogy mindannyian otthagyták az egyetemet, és saját magukat képezve jutottak el oda, ahova. Szóval jó kérdés, hogy szükség van-e például a programozás oktatására, vagy elég, ha magunkat tanítjuk? Egy francia startup, a CodinGame ezzel kapcsolatban saját, 20 000 főre kiterjedő felmérést végzett, és arra a felfedezésre jutottak, hogy bár az egyetem hasznos, nem feltétlenül szükséges, a világ 120 országában megkérdezett fejlesztők harmada állította magáról, hogy önállóan, internetes vagy más segédanyagokat használva tanulta meg a programozást.

Nyilván ez nem jelenti azt, hogy a felsőoktatás felesleges lenne, hiszen a felmérésben résztvevők közel fele, konkrétan 42,7%-a azért egyetemen tanult, és 28,2%-a MSc szintig jutott. A fejlesztőket érdeklő területek közül egyébként a legnépszerűbb a mesterséges intelligencia (49,2 százalék), míg a második helyen a játékok, harmadik helyen pedig a web áll.

Végül az eredmények közül még egy érdekesség: ha hinni lehet a válaszoknak, a legjobban az Egyesült Királyságban érzik magukat a programozók, majd a következő ország Kanada, őket pedig az Egyesült Államok követi.

Hirdetés

Azóta történt