Profik szövik a kiberbűnözés szálait

A kaliforniai központú, it-biztonsággal foglalkozó McAfee közzétett egy virtuális kriminológiai jelentést, amely feltárja a számítógépes bűnözők hierarchiáját, valamint az általuk felhasznált új eszközöket. A jelentés szerint a kiberbűnözés vállfajai közül az információlopás a legtöbb kárt okozó, míg a vírusok terjedése a legköltségesebb kategória a vállalatok számára. A jelentés kitér az amatőr elkövetők professzionális virtuális bandákba szerveződésére is.

Az ezredforduló előtt magányos bűnözők követték el a számítógépes bűncselekmények többségét, többnyire azért, hogy ismertséget vívjanak ki a virtuális világban. Az elmúlt években azonban az amatőrök mellett színre léptek a profi bűnözők is. Ennek oka a nagy pénzügyi nyereség, amely az internet segítségével viszonylag kis rizikó mellett elérhető. Az álnevek és online személyiségek alkalmazása nagyon vonzó a bűnözőknek, ugyanis egyes források szerint a kiberbűnözők csupán 5 százalékát ítélik el.

A jelentés tárgyalja a különféle felhasznált taktikákat és eszközöket is, valamint kitér a jövőbeli támadások lehetséges célpontjaira és területeire is. Jellemző eset volt többek között, hogy az „Operation Firewall” fedőnevű nyomozás során az amerikai és kanadai hatóságok 28 ember letartóztatását jelentették be hat országban, akik egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak. A csoport hitelkártyaadatokkal kereskedő weboldalakat üzemeltetett, összesen 1,7 millió kártya adatait vették és adták tovább. Az összes okozott veszteséget a pénzintézetek 4,3 millió dollárra becslik.

Az egyes felhasználók adatainak ellopásán túl a vállalatok titkos információi is lehetnek célpontok. Amíg a vírusok egyszerű bizonyítási kísérletekként kezdték, mára a bűnözők elsődleges eszközeivé váltak. Számos bűnöző gépek ezreit megfertőzve hoz létre robot-hálózatokat, amelyek már egységes támadások intézésére alkalmasak. Ilyen hálózatok az utóbbi időben akár 200-300 dolláros óradíjért is bérelhetőek. Az internet ugrásszerű üzleti felhasználásának robbanásszerű megnövekedése szintén vonzó területté tette a bűnözök számára – 2004-re az e-kereskedelem 70 milliárd dolláros forgalmat jelentett, ami 24 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

Előzmények