2018. augusztus 15., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Pörög a processzorok piaca

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Erős első negyedévet zártak a piaci szereplők. A részesedését ezúttal az Intel tudta növelni.

Az idei első negyedévben az x86-os mikroprocesszorok darabszám szerinti forgalma 5,6 százalékkal csökkent a megelőző három hónaphoz képest – derül ki az IDC ma publikált statisztikájából. Az, hogy az év eleji visszaesés nem érte el az ilyenkor megszokott mértéket, a piackutató szerint a PC-iparág fellendülésének jele. A javulás az egy évvel korábbi adattal összevetve látványos: 39 százalékkal több chip fogyott az idén, mint egy éve. A gyártók processzoreladásból befolyó árbevétele szekvenciálisan 2 százalékkal csökkent, éves összehasonlításban viszont 40,4 százalékkal nőtt.

Hirdetés

„A PC-processzorok forgalma általában 7-8 százalékkal esik vissza a negyedik negyedév után. Az 5,6 százalékos zsugorodás mérsékelt, bár ez önmagában nem sokat jelentene. Azzal együtt azonban, hogy a tavalyi utolsó három hónap milyen erős forgalombővülést hozott, hihetőbbé teszi, hogy elindult a piaci fellendülés” – magyarázta Shane Rau, az IDC illetékes vezetője.

Ami az egyes gyártók teljesítményét illeti a gyakorlatilag kétszereplősnek mondható piacon: az első negyedév egyértelműen az Intelé volt, az Advanced Micro Devices (AMD) által a tavalyi év végén megszerzett részesedéstöbblet az idén szinte teljesen elpárolgott.

Notebook Desktop Szerver Teljes piac
Intel 87,8% (+0,5%) 71,7% (+0,6%) 90,2% (+0,4%) 81,0% (+0,5%)
AMD 12,1% (-0,6%) 28,0% (-0,7%) 9,8% (-0,4%) 18,8% (-0,6%)
VIA 0,1% (-) 0,3 (N/A) N/A 0,2% (-)
Piaci részesedések 2010. 1. né. (forrás: IDC)

Az IDC jelentése kiemeli, hogy a noteszgépekben használt chipek esetében volt a legmeredekebb, 6,3 százalékos a visszaesés, aztán következtek a desktopokba (-5,1%), majd a szerverekbe szánt CPU-k (-1,4%). Meglepő, de a processzorok átlagára emelkedett a negyedik negyedévihez képest, mégpedig 4,1 százalékkal, amit elsősorban az alacsony árfekvésű Intel Atom forgalomcsökkenése magyaráz. Az IDC szerint az egészségesebb gazdasági környezet hosszabb távon is a drágább chipek iránti keresletet növeli majd.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.