Önerőből is nyereséges az AMD

Az Intel-vigaszdíjnak köszönhetően pozitív mérleggel zárult tavalyi negyedik negyedév után az idei első trimeszterben már önerőből is nyereséges volt az Advanced Micro Devices (AMD). A kaliforniai központú chiptervező vállalat a PC-piac élénkülésének köszönheti a biztató pénzügyi mutatókat.

Hirdetés

A március 27-én zárult negyedévben az árbevétel 1,57 milliárd dollár volt, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nettó eredmény a bázis 416 millió dolláros mínusza után 257 millió dolláron állapodott meg. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel, szekvenciálisan 45 százalékról 47 százalékra nőtt. E negyedév mérlegében már nem szerepeltek a tavaly leválasztott félvezetőgyártó leányvállalat, a GlobalFoundries számai.

A processzortervező üzletág forgalma a negyedik negyedévhez képest 5 százalékkal csökkent, de az egy évvel korábbi mutatóhoz képest 23 százalékot javult. A szekvenciális forgalomcsökkenést részben ellensúlyozta a chipek magasabb átlagára. A részleg 146 millió dollár üzemi eredményt ért el. A grafikus processzorokért felelős divízió 2009 első negyedévéhez képest 88 százalékkal növelte árbevételét, és 47 millió dolláros üzemi nyereséggel zárta a trimesztert.

Dirk Meyer a jelentés közzétételekor elmondta: a szerverpiac „egészséges”, és reményeik szerint ez így marad az év fennmaradó részében is. A vállalati PC-piacra vonatkozóan azonban a vezérigazgató nem bocsátkozott jóslatokba.

A jelenlegi, második negyedévre az AMD a szezonalitásnak megfelelő forgalomcsökkenést vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

  • Tizenkét magos processzort mutatott be az AMD

    A vállalat túlerővel és alacsony árakkal igyekszik felvenni a versenyt az Intel Xeonok ellen.

  • Az Intel a legnagyobb

    Tavaly az év eleji mélyrepülés miatt szerényen teljesített a félvezetőipar, de az idén látványos növekedés várható. Az Intel megőrizte vezető helyét.

  • Nőtt az AMD részesedése

    Az elmúlt negyedévben rekordmennyiségű processzor fogyott. Az AMD minden szegmensben javított.

  • Nyereséges az AMD

    Az Intel által fizetett 1,25 milliárd billentette pozitívba a mérleget. Tartós nyereségességre is van kilátás, mert az idén teljesen leválik a chipgyártás a cégről.