Rések a pajzson

Mint korábban az IT café is beszámolt róla, kidolgozás alatt áll az új EU-USA adatvédelmi megállapodás, mivel az előző keretrendszert, a Safe Harbort működésképtelensége és jogi hiányosságai miatt tavaly októberben érvénytelenítette az unió bírósága. A felek általános megegyezése után megkezdődött a szerződés szövegének kidolgozása, de az eddigi információk alapján nagyon sok szakértő és jogvédő kritizálta a tervezetet.

Hozzájuk csatlakozott most egy nagyon fontos uniós tanácsadó testület, az adatvédelmi kérdésekben meghatározó Article 29 Working Party, melynek tagjai többek között a tagállamok adatvédelmi biztosai.

A testület sajtóközleményében üdvözlik azokat a változtatásokat, melyek a Safe Harborhoz képest szigorúbban védik az európai polgárok adatait, átláthatóbbá teszik a folyamatokat, tisztáznak fogalmakat – ugyanakkor több ponton is aggodalmuknak adtak hangot.

A három fő kifogás:

  • a tervezet szövege jelenlegi állapotában nem kötelezi a szervezeteket arra, hogy az adatokat azonnal töröljék, amennyiben az adott célt, melyért tárolják őket, elérték
  • az egyik mellékletben az szerepel, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem zárják ki a tömeges és válogatás nélküli adatgyűjtés lehetőségét – ez a tanácsadó csoport szerint ellentétes az alapjogokkal
  • a szakértők úgy látják, hogy a jogorvoslati lehetőségek biztosítását és a keretrendszer betartásának felügyeletét ellátó új mechanizmus (az „Ombudsperson”) a jelenleg felvázolt módon nem lesz elég erős és hatékony, hogy megfelelően működjön – ezért itt változtatásokat javasolnak, hogy az Ombudsperson hivatala abszolút független legyen, és rendelkezésére álljanak a megfelelő eszközök a valódi jogorvoslat biztosítására

Ahogy az IT café is megírta, az Európai Parlament tegnap megszavazta az adatvédelmi reform eredményeit tartalmazó irányelveket és rendelkezéseket, melyek két év türelmi idő után lépnek érvénybe. Ehhez kapcsolódva közli a tanácsadó csoport, hogy amennyiben ez megtörténik, ezzel párhuzamosan a Privacy Shieldet is felül kell vizsgálni majd a harmonizáció céljából.

Az Article 29 Working Party véleménye nem kötelező érvényű, de a testület tekintélye folytán a legtöbb esetben mégis figyelembe veszik a döntéseknél, hiszen a Safe Harbor eltörlését is a tanácsadó testület egyik tagja érte el a bíróságon.

Azóta történt

  • Számítógépeket loptak a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból

    Mintegy kilencven számítástechnikai eszközt, köztük a Fidesz-frakció hét vadonatúj laptopját lopta ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból a rendőrség gyanúja szerint egy raktáros.

  • Mintaértékű büntetést kapott az Adobe Németországban

    A büntetés mértéke elenyésző, de jelzi, hogy Európában egyre elégedetlenebbek az amerikai multinacionális vállalatok adatkezelési gyakorlatával.

Előzmények