Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Rések a pajzson

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az adatvédelmi biztosok tanácsadó testülete szerint a Privacy Shield még koránt sincs kész, még javítani kell rajta.

Mint korábban az IT café is beszámolt róla, kidolgozás alatt áll az új EU-USA adatvédelmi megállapodás, mivel az előző keretrendszert, a Safe Harbort működésképtelensége és jogi hiányosságai miatt tavaly októberben érvénytelenítette az unió bírósága. A felek általános megegyezése után megkezdődött a szerződés szövegének kidolgozása, de az eddigi információk alapján nagyon sok szakértő és jogvédő kritizálta a tervezetet.

Hirdetés

Hozzájuk csatlakozott most egy nagyon fontos uniós tanácsadó testület, az adatvédelmi kérdésekben meghatározó Article 29 Working Party, melynek tagjai többek között a tagállamok adatvédelmi biztosai.

A testület sajtóközleményében üdvözlik azokat a változtatásokat, melyek a Safe Harborhoz képest szigorúbban védik az európai polgárok adatait, átláthatóbbá teszik a folyamatokat, tisztáznak fogalmakat – ugyanakkor több ponton is aggodalmuknak adtak hangot.

A három fő kifogás:

  • a tervezet szövege jelenlegi állapotában nem kötelezi a szervezeteket arra, hogy az adatokat azonnal töröljék, amennyiben az adott célt, melyért tárolják őket, elérték
  • az egyik mellékletben az szerepel, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem zárják ki a tömeges és válogatás nélküli adatgyűjtés lehetőségét – ez a tanácsadó csoport szerint ellentétes az alapjogokkal
  • a szakértők úgy látják, hogy a jogorvoslati lehetőségek biztosítását és a keretrendszer betartásának felügyeletét ellátó új mechanizmus (az „Ombudsperson”) a jelenleg felvázolt módon nem lesz elég erős és hatékony, hogy megfelelően működjön – ezért itt változtatásokat javasolnak, hogy az Ombudsperson hivatala abszolút független legyen, és rendelkezésére álljanak a megfelelő eszközök a valódi jogorvoslat biztosítására

Ahogy az IT café is megírta, az Európai Parlament tegnap megszavazta az adatvédelmi reform eredményeit tartalmazó irányelveket és rendelkezéseket, melyek két év türelmi idő után lépnek érvénybe. Ehhez kapcsolódva közli a tanácsadó csoport, hogy amennyiben ez megtörténik, ezzel párhuzamosan a Privacy Shieldet is felül kell vizsgálni majd a harmonizáció céljából.

Az Article 29 Working Party véleménye nem kötelező érvényű, de a testület tekintélye folytán a legtöbb esetben mégis figyelembe veszik a döntéseknél, hiszen a Safe Harbor eltörlését is a tanácsadó testület egyik tagja érte el a bíróságon.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.