Gyorsan induló rendszerek

Sokunkkal történt már, hogy a számítógépünk ki volt kapcsolva, de valamilyen weboldal, esetleg e-mailezés kapcsán kénytelenek voltunk bekapcsolni és végigvárni a teljes rendszerindítási folyamatot, holott tényleg csak 1–2 percre lett volna szükségünk a gépünkre. A problémát egyre több, az IT-s piacon érdekelt vállalkozás ismeri fel, és megpróbálnak valamilyen megoldást kínálni rá.

Az egyik lehetséges megoldás, ha olyan hardvert (notebookot, netbookot, Asus alaplapot, illetve Eee Boxot) vásárolunk, melyek tartalmazzák az ExpressGate-et/SplashTopot. Ez egy mini Linux-disztribúció, amellyel böngészhetünk, illetve szkájpolhatunk, de a rendszer akár bővíthető is. Korlátozott keretek között még személyre is szabhatjuk a működési paramétereket. A teljes rendszer 5–10 másodperc alatt rendelkezésünkre áll, ha a számítógép indításakor ezt a lehetőséget választjuk. Fontos tudni, hogy az ExpressGate/SplashTop nem virtualizálásra épül, tehát működő operációs rendszer mellett nem futtatható.

Asus

Egy másik projekt az idén januárban elkészült Hyperspace, a Phoenix „jóvoltából”. A cégnek nem ez az első ilyen kísérlete, öt évvel korábban már foglalkoztak hasonló dologgal, akkor az Core Management Environment néven futott – valószínűleg kevés sikerrel. A Hyperspace is Linuxra épül, bekapcsolás után 15–25 másodperc közötti idő szükséges a kapcsolódáshoz. Itt a korábbi ígéretekhez képest jelentős időnövekedést tapasztalhatunk, hiszen a kezdeti híradások 4 másodperces indítási időről szóltak. Érdemes tudni, hogy a technikát elsősorban noteszgépekre szánják, használatával akár 30%-kal is tovább használhatjuk hordozható gépünket a Windows Vistához képest – az egyik fő szempont volt az energiatakarékosság. Mivel a Hyperspace kihasználja az Intel VT-x virtualizációs technológiája adta lehetőségeket, ha CPU-nk ismeri, gombnyomással válthatunk az éppen futó operációs rendszerünk és a Hyperspace között. AMD CPU-k vagy korábbi Intel CPU-k esetén vagylagos kapcsolat áll rendelkezésünkre, azaz az éppen futó OS-ünket be kell zárni, és le kell állítani, hogy elindíthassuk a Hyperspace-t. Érdemes fejben tartani, hogy ha erre a rendszerre szavazunk, akkor 21 napig használható a demó, utána meg kell venni. Ígéretek szerint később készítenek hozzá mindenféle csomagokat, melyeket szintén a gyártótól kell megvennünk.

Hyperspace

Ha már korábban említettük az Asust, essen szó néhány gondolat erejéig a „leányáról” is, az ASRockról. Az ő megoldásukat a saját alaplapjaikon élvezhetjük, bár a kivitelezés meglehetősen szokatlan – legalábbis az eddig bemutatottak fényében. Az Advanced Configuration és a Power Interface BIOS-opciók manipulálásával azt érik el, hogy amikor leállítjuk a Windowst, a számítógép valójában újraindul, majd az OS hibernált állapotba kerül. A következő „bekapcsolásnál” a operációs rendszer 4 másodperc alatt üzemkész. Súlyos hátránya viszont ennek a megoldásnak az eddigiekkel szemben, hogy legfeljebb egy, jelszóvédelem nélküli felhasználóval működik csak.

Az eddig bemutatott projektek leginkább hardverhez köthetőek, de ezeken kívül számos szoftveres megoldással is találkozhatunk, ha ilyeneket keresünk az interneten. Elég, ha az Intel mérnökei által bemutatott 5 másodperces bootra gondolunk az Eee PC-n; mind Windows, mind Linux platformon segíthetünk magunkon, ha a szoftverkörnyezetünket úgy állítjuk össze, hogy tényleg csak a számunkra szükséges alkalmazásokat és szolgáltatásokat indítjuk el. Windowson sokat segíthet nekünk az MSCONFIG parancs használata, Linuxon pedig ott a kernel „profile” opciós indítása, illetve az induló szolgáltatások sorrendjének megváltoztatása annak érdekében, hogy a rendszerindítás során mind a processzorunk, mind pedig a háttértárunk maximális terhelést kapjon.

Azóta történt

Előzmények