Peter Jackson betekintést enged a Hobbit forgatásába

Hirdetés

Valószínűleg sok olvasónk várja már epekedve a Gyűrűk Ura könyvtrilógia előfutárának tekinthető könyv (A hobbit) filmjének premierét, mely sajnos csak egy év múlva lesz esedékes. A filmeposz rendezője természetesen Peter Jackson, aki a rajongók által néha vitatott trilógia elkészítéséért is felelős.

A rajongók örülhetnek, Jackson ugyanis egy videoblogot indított el, melyben bemutatja azt, hogy hogyan készül a film. Az első részben a stúdióban történt munkálatokat csodálhatjuk meg, a dolog pedig nem csak a világot ismerők számára lesz érdekes, hanem az egyszerű laikusoknak is. Már csak azért is, olyan sokat beszél a technikai oldalról, hogy itthon az NMHH már bizonyára kiakadt volna, az ugyanis sehol nem hangzik el, hogy a műsorban termékmegjelenítés látható. Kiderült viszont, hogy A hobbit csapata 48 darab Red Epic kamerával dolgozik, melyek 5k felbontásban rögzítenek 48 képkocka/másodperces sebességgel, úgyhogy a mágikus szám már meg is van. Arról, hogy az 5k felbontás mennyire nagy, az alábbi képen lehet meggyőződni, a jobb alsó sarokban látható az általunk megszokott, 1080p-s HD. A 48 képkockára a készítők szerint azért van szükség, mert az emberi szem akár 60-at is tud másodpercenként észlelni (sokak szerint csak 30-at), így az új filmnél a moziélmény még jobb lesz.

Érdekes rész a 3D-vel kapcsolatos is. Kiderült, hogy Jackson munkájának megkönnyítése érdekében a grafikus szakemberek már a skicceket is sokszor kék-piros 3D-ben csinálják, plusz az egész stáb 3D-ben nézi meg a felvett nyersanyagot. A kamerák kezelésére külön módszert dolgoztak ki, mert a fent említett Red Epic felvevők ugyan nem nevezhetők nagynak, de egymás mellé téve lencséik messzebb vannak egymástól, mint az emberi szemek; épp ezért tükrök segítségével hozzák közelebb őket egymáshoz, fantasztikus. A lenti videót tehát nem csak rajongóknak érdemes megtekinteniük:

Előzmények