Magyarországon is elérhető az iTunes Movie Store

Úgy tűnik, hogy Magyarország tényleg felkerült az Apple világtérképére. Az iTunes Music Store névre keresztelt online zenebolt és a hivatalos webes Apple Bolt után a cég filmvásárlásra és kölcsönzésre szakosodott részlege, a Movie Store is elérkezett hozzánk.

A szolgáltatást egyelőre csak az iOS-alapú eszközökön jelenik meg külön menüpontként, a PC-n vagy OS X operációs rendszer alatt futó iTunes alól még nem láthatjuk direktben, de ha rákeresünk egy filmre, akkor megkaphatjuk az adatlapját és megejthetjük a tranzakciót. Egy nagyból 10 000 filmet (melyek közül 3000 HD-minőségű) tartalmazó adatbázisról van szó, a lokális tartalomra jelenleg egyelőre nem feküdt rá az üzemeltető, a filmek között egyetlen híres magyar produkciót sem találtunk, pedig rákerestünk többek között az Üvegtigrisre és a Valami Amerikára is. Az Apple hazai PR-ügynöksége nem tudott információkkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy ez a helyzet mikor fog megváltozni.


[+]

Két nagy probléma a magyar produkciók hiánya mellett is biztosan van, aminek fényében egyáltalán nem valószínű, hogy a szolgáltatás jelenlegi formájában itthon sikeres lenne. Az egyik ilyen, hogy sem magyar nyelvű szinkront, sem magyar nyelvű feliratot nem érhetünk el a legtöbb esetben nem is HD-felbontású anyagokhoz. A másik az árazás: egy filmért a legtöbb esetben 8, 10 vagy 12 eurót kell fizetni vásárlás esetén, míg kölcsönzésért 3-4 eurót kell kicsengetni. Ezért cserébe 30 napot kapunk a filmnézés elkezdésére, onnantól pedig 48 óránk marad, hogy befejezzük a dolgot. Egy átlagos DVD-tékában jellemzően 5-600 forintot (tehát átszámolva nagyjából 2 eurót) kell fizetnünk egy 24 vagy 48 órás kölcsönzésért, magyarul dupla árat kell fizetnünk azért, hogy ne lépjünk ki a lakásból. Ha viszont kilépünk, kapunk feliratot vagy szinkront.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Tízéves az iPod

    Kereken tíz évvel ezelőtt jelent meg az Apple első zenelejátszója, az iPod Scroll Wheel.

  • Miért is örülünk az iTunesnak?

    A HVG szerint aki zenevásárláson gondolkodik, jobban teszi, ha CD-t vesz.