Pert nyertek a kiadók a torrentoldallal szemben


A TorrentSpy nevű népszerű BitTorrent keresőoldalt egy már régóta folyó per végén egy amerikai szövetségi bírósági döntés május 29-én arra kötelezte, hogy rögzítse az oldalon folyó felhasználói tevékenységeket, hogy a későbbi eljárásokban fel lehessen használni az információkat. A Los Angeles-i testület bírója, Jacqueline Chooljian mindazonáltal pénteken megadta TorrentSpy számára a fellebbezés lehetőségét, melyet június 12-éig be kell nyújtaniuk.

A TorrentSpy adatvédelmi rendelkezéseiben világosan leírják, hogy a felhasználó beleegyezése nélkül soha nem rögzítenek tevékenységükről adatokat. Ira Rothken, az oldal jogásza elmondta, hogy a bíróság határozata elfogadhatatlan számukra, inkább megszüntetik az USA-beli hozzáférést, de nem logolják felhasználóikat.

A pert a fájlmegosztás elleni kampány részeként indította tavaly februárban az MPAA (Motion Picture Association of America) nevű médiaszövetség, s a vád az volt, hogy a TorrentSpy tevékenységével megkönnyíti az illegális módon megszerzett tartalmakhoz való hozzájutást.

A hírre reagálva Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation jogásza „példátlannak” nevezte a határozatot, mert véleménye szerint olyan precedensről lehet szó, amely majd megfélemlíti az e-kereskedelemben és a digitális szórakoztatásban érdekelt vállalkozásokat. Az EEF vizsgálja a fellebbezés lehetőségét, de az eddigi látottak nyugtalansággal töltik el őket, mivel ez az első olyan bírósági döntés, melynek során arra kötelezik az alperest, hogy naplózza látogatói tevékenységét, majd mindezeket adja át a felperesnek.

Azóta történt

Előzmények