Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Kalózok, ahoy! ASVA a láthatáron!

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT.news

Értelmetlen, reklámízű levelet hozott a posta.


Forrás: matrix.samizdat.net

Szerkesztőségünk – és nyilván az összes többi hasonló profilú lap is – az alábbi sajtóközleményt kapta az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítványtótól (ASVA):

Kalózokért a kalózok ellen

Érdekes helyzet alakul ki a napokban a hazai mozis piacon: a mozik, az ASVA, azaz az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, az illetékes hatóságok és a forgalmazó kalózok védelmében veszik fel a harcot a hazai kalózok ellen. Holnap kerül a mozikba, ugyanis a világsikert aratott
Karib-tenger kalózai-széria harmadik, egyben záró darabja.

A világ végén címet kapott részben ismét visszatér Keira Knightley, Orlando Bloom és a széria kedvence, Johnny Depp is, valamint az első részben „meghalt”, majd a másodikban visszatérő Geoffrey Rush.

A hozzávetőlegesen 200,000,000 dolláros büdzséből készült filmet a hazai kalózok is minden bizonnyal nagyon várják már, ám a magyarországi jogvédők, az illetékes hatóságok, a filmet játszó filmszínházak valamint a forgalmazó Forum Film mindent megtesznek a film megóvása érdekében. Ennek megfelelően szigorú ellenőrzések várhatóak a mozikban, az interneten és a kalóztermékek árusításáról elhíresült piacokon is…

Hazánkban a filmes iparágnak a kalózkodásból adódó becsült összesített vesztesége 2005-ben meghaladta a 20 milliárd forintot, az ebből eredő összesített nemzetgazdasági kár pedig közel 40 milliárd forint volt.

Hirdetés

(A szöveg nyelvi megformáltsága az eredeti változatot tükrözi, szó szerinti közlés – és most tekintsünk el a kísérőlevél Kedves Kollega! megszólításától...)

A kalózkodásról – így a filmes kalózkodásról is – lapunk munkatársainak meglehetősen differenciált véleménye van, erről a bonyolult kérdésről számos alkalommal írtunk már, úgyhogy itt most nem is térnék ki rá. Mindössze néhány kérdést szeretnék megfogalmazni – felvállalva azt is, hogy szándékom ellenére beviszem a közbeszédbe az ASVA közleményét.

1. Kinek szól ez a közlemény? A kalózoknak? Minimum életszerűtlen az az elképzelés, hogy egy ilyen nana vigyázzatok!-szerű szövegtől összecsinálják magukat, s hanyatt-homlok menekülnek, félve az ASVA retorziójától. A kalózkodással nem foglalkozó átlagos felhasználóknak, mozilátogatóknak? Őket nyilván nem érdekli ez az egész. Netán a szervezet mindössze önmaga létjogosultságát kívánja bizonyítani?

2. Miért pont a Karib-tenger kalózai? Hetente több bemutató is van a mozikban – igaz, a várható látogatottság szempontjából ez kiemelkedő produkció –, azokat miért nem védik ilyen vehemensen?

3. A szöveg 1204 karakteréből 622 az említett film reklámja. Miért? Egy ilyen jellegű promócióért súlyos milliókat szokás fizetni, ha nincs becsomagolva egy jogvédő szervezet közleményébe.

4. „Hazánkban a filmes iparágnak…” – Ebben sok igazság van, de úgy emlékszem, a netes letöltések miatt szintén nagy visszhangot kapott Üvegtigris 2 esetében kifejezetten jót tett a netes kiszivárogtatás, egyes alantas lelkű, kalózszívű bloggerek szerint az a hajcihő valójában a marketingkampány része volt. És hát most én is írok erről a filmről...

5. Mi az, hogy „érdekes helyzet”? Bemutatnak egy rég várt filmet. Vagy netalán arra gondolnak, hogy motozni fognak a mozik bejárata előtt?

6. „szigorú ellenőrzések várhatóak ... az interneten” – Ez hogyan is?

Egy ilyen közleménnyel sajna semmit sem lehet kezdeni, legfeljebb sajnálkozni és szomorkodni.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.