OpenStack és a felhő

Sokan még mindig kétkednek, pedig ez a projekt is a sikert mutatja fel.

A kanadai Vancouver városa másodszor adott otthont a nyílt forrású világ egyik legnagyobb eseményének – írja Korondi Márk tudósításában. Az OpenStack Summit több ezres tömeggel vette kezdetét május 21-én, hétfőn, és egészen csütörtökig tartottak a legkülönfélébb előadások, üzleti találkozók, és természetesen a lazítást biztosító esti események, vacsorák, partik. Ahogy három évvel ezelőtt, idén is a techvilág legnagyobbjai vettek részt a találkozón, bemutatva az elmúlt időszak fejlesztéseit, legyen szó felhőalapú szoftveres vagy hardveres megoldásokról.

Hogy néz ki a jövő felhős adatközpontja?

A megnyitó előadásokon is rámutattak, hogy bár a szakma az adatközpontok, felhős infrastruktúra konszolidációjára, egységesítésére számított, mára kiderült, az irány a diverzifikált, sokszínű, többfókuszú felhő. A telekommunikációs-, vagy a médiaszolgáltatóknak, publikus- vagy tudományos kutatási felhők fenntartóinak nemcsak az igényei személyre szabottak, de a telepített hardverekben, és az ahhoz szükséges devops-folyamatokban is különböznek.

Az OpenStack moduláris szoftvergyűjtemény ezek közül mindent le tud fedni – nem túlzás a „felhő operációs rendszerének” nevezni. A projekt nagyra nőtt, egyre több felhasználója pedig hatalmas kódbázissal járul hozzá a projekt sikeréhez, és a minél többféle felhasználhatóságához.

A projekt népszerűsítését biztosító OpenStack alapítvány többféle változtatást is eszközölt a projekt kommunikációjával kapcsolatban – a narratíva szerint a jövő egyértelműen a nyílt forráskódú infrastruktúrában (Open Infrastructure) és a nyílt fejlesztési modellben (OpenDev[3]) rejlik.

Cloud-Compute-Container-Confusion

A felhős szolgáltatások üzemeltetésének mikéntje sokakat elbizonytalanít. Az utóbbi években felerősödő konténer-őrület a virtualizálásban elmélyült szakembereket éppúgy megijesztette, mint 10 évvel ezelőtt a virtualizációs őrület a klasszikus szerveradminisztrátorokat – fogalmaz Korondi Márk. A történelem ismétli önmagát, a megjelenő új technológia sokakban azt az érzetet kelti, hogy nem szabad kimaradni az újból.

Érthetően emiatt is rengeteg konténeres (docker, containerd, kubernetes) előadás volt, és egyértelműen kiderült hogy a fejlesztők is fel akarnak készülni erre a paradigmaváltásra. Ha egyáltalán lesz ilyen; a fizikaiszerver-alapú (bare metal), virtualizált, valamint konténerizált szolgáltatásokra egytől egyig van igény, és ezt az OpenStacket jegyző nagyvállalatok is jól látják.

Mi a helyzet Európában?

A felhős szolgáltatások hallatán sokaknak amerikai cégek jutnak eszükbe (Google, Amazon, Microsoft, Rackspace), pedig ennél jóval többről van szó: a privát felhők világszerte megtalálhatóak különféle adatközpontokban, így Európában is. Bankok, telefontársaságok, egyetemek tucatjai építik infrastrukturájukat ezen felhős szolgáltatások köré.

Egy ilyen infrastruktúra kiépítésének részletei azonban minden izgalmassága ellenére gyakran rejtve maradnak még a szakmabeliek előtt is – írja a tudósító. A legjobb praktikák elsajátítása, üzletkötések, informálódás szempontjából viszont sokat segít, ha a közösség tagjaival személyesen találkozik az ember. Egy-egy amerikai konferenciára ellátogatni komoly anyagi ráfordítást igényelhet, így sajnos kevés cég engedheti meg az alkalmazottainak a részvételt.

Jó hír azonban, hogy a következő csúcstalálkozó Berlinben lesz, idén novemberben. Bár a jegy továbbra sem olcsó, a közelsége miatt sokunknak ad lehetőséget arra, hogy első kézből, a mondern felhőszolgáltatásokat üzemeltető szereplőktől értesüljünk a technológia jelenéről és jövőjéről.

És Magyarországon?

Június 6-án Budapesten, az Akvárium klubban lesz egész napos OpenStack konferencia. Az esemény minden évben több száz érdeklődőt vonz, ami nem meglepő az előadások felhozatalát tekintve.

Idén a mindössze egy éttermi vacsora áráért kapható jeggyel egész nap lehetőség lesz előadásokat hallgatni egyenesen a svájci CERN kutatóközpontból, az edinburgh-i egyetemről, a Nokiától és az Ubuntu Linuxot terjesztő Canonicaltól. Továbbá két kaliforniai, szilícium-völgyibeli adattárolással foglalkozó cég is képviselteti magát, igazi hardverrel és természetesen álláslehetőségekkel.

A részletekről bővebb információ, illetve az előadások listája az http://openstackceeday.com/ webcímen található. Ugyanitt korlátozott számban jegyek is kaphatók.