A kormány nyitna a szabad szoftverek felé

Tegnap kezdődött meg Budapesten a 2010-es nemzetközi OpenOffice.org konferencia. A rendezvény megnyitóját az Országház volt főrendiházi üléstermében tartották, ahol a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára is köszöntötte a résztvevőket. Nyitrai Zsolt az új kormány szimpátiájáról biztosította a fejlesztői közösséget, és jelezte: szándékukban áll megnyitni az állami, közigazgatási és oktatási informatikát a szabad szoftverek előtt.

Hirdetés

„Szeretnénk jelentős mértékben csökkenteni azt a verseny- és végeredményében kínálattorzító helyzetet, mely Magyarországon az ICT-infrastruktúrák terén sajátos függési viszonyok kialakításával kiszolgáltatottá tette az államot a dokumentum- és információkezelés, valamint az információs szabadság területén. Tudjuk, hogy nemzetközi példák sokasága igazolja az Open Document Format sikerességét. Megfelelő előkészítés mellett levezényelt bevezetése igazolja az erőfeszítéseket, a realizálható költségcsökkentést” – mondta.

A kormányzati szervek tavaly óta vásárolhatnak nyílt forráskódú termékeket a központosított közbeszerzés keretében, erre a volt kormány által kiírt, viharos körülmények között módosított szoftverbeszerzési tender teremtette meg a lehetőséget. Az, hogy ezzel milyen arányban élnek az intézmények, egyelőre nem ismert.

Nyitrai Zsolt megnyitja a konferenciát (Fotó: NFM)
Nyitrai Zsolt megnyitja a konferenciát (Fotó: NFM)

Nyitrai Zsolt beszédében azért méltatta a szabad szoftverek fejlesztőit, mert önkéntes közösségi munkájukkal megalkotott programjaik és megoldásaik az információs szabadság térnyerését és az információs önrendelkezés megvalósítását segítik. „Ezért én elsőként arra biztatom önöket, szegődjenek a magyar állam partneréül abban a feladatban, melynek célja, hogy a magyar közigazgatási és oktatási informatika probléma- és kockázatmentesen, de valóban megnyithassa a zárva lévő állami kapukat a szabad szoftverek világa előtt. Tegyünk együtt azért, hogy a szakminisztérium az államigazgatás alrendszereiben belátható időn belül lehetővé tegye azt, hogy szabad szoftvereken is folyhasson a kormányzati munka” – mondta.

A megnyitón beszélt Michael Bemmer, az Oracle irodai csomagért felelős alelnöke is, aki felidézte a most 10 éves OpenOffice.org történetét. A menedzser a Sun felvásárlásával új tulajdonoshoz került alkalmazás jövőjének részleteiről nem beszélt, de azt hangsúlyozta, hogy a cég számára „fontos” a termék. „Az Oracle azon dolgozik, hogy az OpenOffice.org-ot és az ODF formátumot jobbá tegye” – fogalmazott. Bemmer ennek alátámasztására kiemelte, hogy a konferenciára körülbelül 20 embert küldött a szoftvervállalat, mely az Oracle Open Office-t integrálni fogja más termékeibe.

A konferencia holnap, szeptember 3-án ér véget, az előadások egy része az interneten is követhető a rendezvény weboldalán.

Azóta történt

Előzmények