Budapesten mutatkozott be az ODF 1.2

Tegnap délelőtt a Budapesten zajló nemzetközi OpenOffice.org konferencián bemutatták az irodai csomag által használt nyílt dokumentumformátum új verzióját, az ODF 1.2-t. A tervek szerint ez az új szabvány 2011-ben kapja meg az ISO-minősítést, és a következő években felválthatja a jelenleg alkalmazott nyílt és zárt dokumentumformátumokat.

Az új dokumentumszabvány, az ODF 1.2 bemutatója nem csupán egy technológiai demonstráció volt: az ISO-minősítés alapfeltétele, hogy az adott szabvány rendeltetésszerű működését annak készítői nyilvánosan demonstrálják. Az ODF új verziójának tehát a nagyközönség előtt kellett bizonyítania, hogy különböző platformokon különböző eszközökkel, technológiákkal alkalmazva is megállja a helyét, azaz nem veszik el a dokumentum tartalma, és nem változik meg a formája.

Az „Interoperability Demo” néven jegyzett demonstráción összesen 9 vállalat termékeivel szerkesztettek, módosítottak táblázatot, szöveges dokumentumot. A nagyközönség meggyőződhetett arról, hogy még az igazi szerkesztési finomságok (például RDF-adatok, szövegben elrejtett megjegyzések, digitális aláírás) is tökéletesen jelentek meg akár mobiltelefonon, desktopon, laptopon vagy az újabban népszerű cloud környezetben.

Don Harbison, az OASIS ODF-adoptálást végző bizottságának társelnöke szerint a tegnap délelőtti interoperabilitási demó fontos mérföldkő az OpenOffice.org életében. A demó sikere alapfeltétele annak, hogy a dokumentumformátum valóban elfogadott szabványként terjedhessen el, és a jövő évtől kezdve univerzális szabványként meghódíthassa a világot.

Azóta történt

Előzmények