Tömegesen alkalmazza a fejlesztőket az OpenAI

Amennyiben sikerrel járnak, az komoly változásokat hoz majd a számítógépes programozás világába.

A ChatGPT mögött álló OpenAI a közelmúltban felgyorsította az új munkatársak bevonását: az elmúlt hat hónapban kb. ezer távolról dolgozó informatikussal kötöttek szerződést – írta meg belső forrásra hivatkozva a Semafor.

A főként dél-amerikai és kelet-európai vállalkozó szakemberek döntő többségükben azon dolgoznak, hogy a ChatGPT a lehető legmagasabb szinten tudja segíteni a programozók munkáját. A beszámoló szerint az informatikusok mintegy 60 százaléka úgynevezett „adatcímkézést” végez, vagyis nagy mennyiségben állítanak elő képi, hang- és egyéb információkat, hogy ezeket az adatcsomagokat az AI tréningezésére, tanítására használják fel. A maradék 40 százalék pedig már kifejezetten programozó, akiknek az a feladata, hogy speciális tréningező adatcsomagokat készítsenek az OpenAI szoftverprogramozást segítő modelljeihez – az OpenAI 2021 augusztusában mutatta be a Codex megoldást, amely a természetes nyelvekről fordít számítógépes kódra, és valószínűleg ennek tökéletesítése a cél.

Egy, a tesztben résztvevő szakembertől azt tudta meg a Semafor, hogy őt egy kétrészes feladatra kérték fel. Először átadtak neki egy kódolási problémát, erről el kellett mondania angolul, hogy miképp lát hozzá a megoldáshoz. Ezek után meg kellett oldania a problémát, de úgy, hogy ha talált egy hibát, bugot, akkor részletesen el kellett mondania, hogy mi a probléma lényege, és hogyan lehet megoldani. Az illető azt feltételezi, hogy ezeket az információkat egy különleges, egyedi tanítási módszerben használják majd fel.

A fentiekből nagyon úgy tűnik – vonják le a lapnál a következtetést –, hogy az OpenAI arra törekszik, hogy radikálisan átalakítsa a számítógépes programozást azáltal, hogy az időigényes, nem igazán kreatív munkáktól a lehető legnagyobb mértékben megszabadítsa a programozókat, illetve a természetes nyelv-kódnyelv kapcsolatot leegyszerűsítsék.

Az OpenAI munkavállalói állománya nem túl nagy, négyszáznál kevesebben vannak állásban – így értékelendő az ezer vállalkozó bevonása.

Előzmények