Olyan, mint a Sims, csak ez nem játék

Hamarosan működésbe lép az öt európai egyetem együttműködésében megvalósuló NEW TIES számítógépes társadalmi szimuláció, melynek célja a kollektív mesterséges intelligencia tanulmányozásán túl az emberi nyelv és kultúra kialakulásának vizsgálata. Az Európai Unió 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának projektjében a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz a holland Vrije Universiteit (Amszterdam) és Tilburg University, illetve a nagy-britanniai University of Surrey és Napier University (Edinburgh) mellett.

A NEW TIES virtuális társadalma néhány hónapon belül életre kel egy 60 számítógépből álló gridhálózaton, és a kutatók reményei szerint a kezdetben 1000 ágenst számláló populáció később több milliósra növekedhet, valamint a rendszerbe több ezer gép kapcsolódhat be. A valóságszimuláció lakosai véletlenszerűen generált egyedi sajátosságokkal fognak rendelkezni, nemük, várható élettartamuk, termékenységük, méretük és anyagcseréjük tekintetében. A szülők tulajdonságait az utódok is örökölni fogják, de az egyes egyének életük során tanulni is képesek lesznek saját tapasztalataikból és másoktól.

A kutatók a virtuális lények számára olyan környezeteket hoznak létre, melyek ösztönzik az egyedfejlődés folyamatát. Így például a ciklikusan ismétlődő évszakok miatt a várakozások szerint megtanulnak majd élelmet gyűjteni és raktározni, valamint a mesterségesen két rivális csoportra osztott társadalomban az egyedek rákényszerülnek arra, hogy meg tudják különböztetni ellenségeiket barátaiktól. A tudósokat a legjobban az a kérdés foglalkoztatja, hogy teremtményeik hogyan tanulnak meg kommunikálni egymással, azaz milyen nyelvet fognak kifejleszteni, továbbá, hogy a virtuális társadalom milyen új kultúrformákat fog magából kitermelni.

A kutatómunka középpontjában a szociális tanulás fogalma áll, melynek a tudomány eddig kevesebb figyelmet szentelt, mint az egyéni tanulás és az evolúciós viselkedés tanulmányozásának. A nyelvészekből, szociológusokból és számítógéptudósokból álló kutatócsoport egyik célj a nyelv természetes kialakulásának megismerése, másrészt a kollektív mesterséges intelligencia területének előmozdítása.

Azóta történt

Előzmények