Hirdetés

Ellopták az okostelefonomat, mit tehetek?

A miniszámítógépnek tekinthető okostelefonok elterjedése természetes módon hozta magával azt, hogy egyrészt mind kívánatosabb célpontnak számítanak a tolvajok számára, másrészt elvesztésük gazdáik számára a mobiltelefonénál nagyobb gondot okozhat. A bűnözők egyre nagyobb mértékben pécézik ki őket, hiszen a laptopnál kisebb, ám gyakran közel azonos értékű készülékek kiváló célpontok. A tulajdonosok pedig a korábbinál jobban aggódhatnak, ha elvesztik vagy ellopják a készüléket, hiszen egy okostelefon eltűnése nemcsak közvetlen anyagi kárt jelent, hanem a rajta tárolt adatok illetéktelen kezekbe kerülése ennél sokkal komolyabb gondokat is okozhat.

A múlt hét egyik vezető híre volt az IT-sajtóban, hogy az Egyesült Államokban a közeljövőben a szolgáltatók és a hatóságok létrehoznak egy nemzeti adatbázist, melynek célja, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljanak az ellopott, elveszett okostelefonok fölött, és így közvetve kevésbé kívánatos célponttá tegyék ezeket az eszközöket. A szakmai együttműködés az amerikai rendőrség nyomására született meg, mivel elképesztő mértékben emelkedett meg az okostelefonokkal kapcsolatos lopási, rablási ügyek száma, és a rendvédelmi szervek szerint jelentősen visszaesne e bűncselekmények aránya, ha a szolgáltatók valamilyen módon biztosítani tudnák, hogy a tolvaj, az orgazda, a lopott árut vásárló ne legyen képes használni a készüléket.

Az Egyesült Államok korabeli lemaradása Európához képest a mobiltelefóniában e területen még mindig érezhető, éppen ezért a hír kapcsán megkérdeztük a hazai szolgáltatókat, hogy mit tehet egy magyar felhasználó, ha ellopták, elvesztette okostelefonját, nálunk vajon van-e iparági, illetve hatósági megoldás az eltűnt okostelefonok ellenőrzésére.

Van adatbázis, de nem mindenki használja

Hirdetés

Előzetes érdeklődésünkre egy szakember arról számolt be, hogy Magyarországon van egy közös szolgáltatói feketelista, amelyet az IMEI-szám alapján készítenek el. Az IMEI az International Mobile Equipment Identity rövidítése, ez egyfajta telefonos „alvázszám”, mely a GSM-, illetve az ehhez kapcsolódó fejlettebb hálózatokban magát a készüléket azonosítja, nem a SIM-kártyához van kapcsolva, épp azért, hogy egy kártyacsere után is meg lehessen találni egy adott telefont. Ezt az egyedi azonosítót több módon ismerheti meg a felhasználó: vagy beüti telefonjába a *#06# kombinációt, vagy pedig az akkumulátor kivétele után láthatja a készülék gyári matricáján, illetve a legálisan beszerzett telefon dokumentációjában is fel van tüntetve. Ha nem az előfizetést – amely a SIM-kártyához van kötve – kell szankcionálni, hanem magát a készülék működését, akkor az érintett szolgáltatónak egyetlen lehetősége van: az IMEI-szám alapján tiltani.

Az ellopott vagy elveszített, egyéb, szoftveres módon nem vagy gyengén védett okostelefonnál létszükséglet lehet a készülék működésének tiltása, és ehhez az kell, hogy a szolgáltató ne engedje hálózatához csatlakozni. Ám mivel ezt a tolvajok is tudják, ezért a legtöbb esetben a lopott okostelefonokat külföldön értékesítik, ezért szükséges egy nemzetközi együttműködés, egy nemzetközi adatbázis, amely alapján más országok szolgáltatói hasonló módon járnak el.

A legnagyobb luft itt mutatkozik globálisan, ugyanis világszinten ilyen közös rendszer nem létezik, pontosabban már jó ideje működik egy ilyen kezdeményezés, az IMEI Database, ám ehhez aktívan mindeddig 13 ország csatlakozott – köztünk hazánk is. Rajtunk kívül még Chile, Costa Rica, Dél-Afrika, Franciaország, Ghána, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Norvégia, Portugália, Svédország és Venezuela szolgáltatói figyelik és tartják karban az adatbázist, illetve vállalják a jelentett telefonok tiltását. A GSM Association (GSMA) már nagyon korán, 1996-ban létrehozta az IMEI adatbázist, régebbi nevén a CEIR-t (Central Equipment Identity Register), melyhez szabadon csatlakozhat minden olyan szolgáltató, amelyik részt kíván venni az együttműködésben. Ám ez a rendszer nem teljes körű még az e területen úttörő Európában sem, a mobiltelefóniában pedig más utat bejáró, még mindig több rendszert használó Egyesült Államokban pedig csak most merült fel egy kooperáció szükségessége, mikor a rendőrség rámutatott, hogy a rablások és betörések közel felében eltulajdonítanak egy okostelefont is.

Házi szakértőnk elmondta, hogy árulkodóak azok a hirdetések, amelyekben egy rossz, elhasználódott készülék „fődarabját” akarják megvásárolni, mivel ezt részt, amelyik az IMEI-számot tartalmazza, beszerelik a lopott telefonba, és akkor gyakorlatilag „tisztára mosták” a lopott készüléket. Létezik szoftveres megoldás is, amikor az IMEI-t írják át, ám ez kockázatos, illetve macerás, mivel egy olyan IMEI-t kell megadni, amelyet biztosan nem használnak, ugyanis a szolgáltatói rendszerekben vagy egy biztonsági megoldás, amely ha két azonos IMEIT-t talál a hálózaton, letiltja mindkettőt. Ráadásul, ha hozzáértő kezébe kerül az ilyen lopott, buherált eszköz, az könnyen rájöhet a simlire, ugyanis a fizikai IMEI, illetve a már említett módon előhívható szám nem azonos, vagyis az eltérés bizonyítja a lopást.

Vodafone

A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy lopás esetén mindenekelőtt a telefonos ügyfélszolgálaton (1270) kell kérni a SIM-kártya azonnali letiltását, hiszen a telefon használatának költségeiért a tulajdonost terheli a felelősség mindaddig, amíg a lopás tényét be nem jelenti. Az ügyfélszolgálat a cég közleménye szerint kiemelt prioritással kezeli az ilyen jellegű hívásokat, és azonnal letiltja a szám használatát. Fontos tudni, hogy IMEI-számot csak saját előfizető kérésére tilt le a Vodafone akkor, ha az adott készülék kapcsán a tulajdonjogot megfelelő dokumentummal (előfizetői szerződés, garancialevél, adásvételi szerződés stb.) igazolni tudja az ügyfél. Amennyiben ilyen dokumentumok nem állnak az előfizető rendelkezésére, a tiltandó IMEI-számot tartalmazó rendőrségi feljelentés szükséges a tiltáshoz. Az ügyfélnek minden esetben ki kell tölteni egy, az IMEI tiltását kérő formanyomtatványt, amely bármely Vodafone-üzletben hozzáférhető. Ezután a Vodafone által inaktivált IMEI-szám letiltásra kerül mind a hazai mobilszolgáltatók hálózatában, mind a GSMA által üzemeltetett CEIR-en keresztül az oda csatlakozott külföldi mobilszolgáltatók hálózatában is.

Magyar Telekom

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága arról tájékoztatott bennünket, hogy mobiltelefon-készülék elvesztése, illetve lopás esetén ügyfeleinek célszerű a szolgáltatás felfüggesztéséről mielőbb gondoskodni, hogy a jogosulatlan forgalmazást megakadályozzák, emellett a készülék letiltására is lehetőséget biztosítanak. A szolgáltatás felfüggesztése kérhető telefonon, a 1430-as ügyfélszolgálati hívószámon, vagy személyesen a T-Pont üzletekben, a készülék letiltására írásban van lehetőség. Lopás gyanúja esetén az ügyfelek rendőrségi feljelentést tehetnek.

Telenor

A Telenor képviselője az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) ide vonatkozó pontjára hivatkozott: „A mobiltelefon letiltása az Előfizetői szerződés másolatával, amennyiben azon szerepel a készülék IMEI száma, vagy jótállási jegy másolatával, valamint a rendőrségen tett feljelentés másodpéldányával kérhető. Fontos, hogy a feljelentésben fel kell tüntetni a mobiltelefon IMEI számát. A feljelentés elmulasztása esetén egy letiltási kérelmet kell eljuttatni hozzánk. A kérelemnek tartalmaznia kell a tulajdonos adatait, a készülék IMEI számát és egy egyértelmű nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a készülék saját tulajdonban van.”

Összegezve

A nyilatkozatokból kiderül, hogy mindhárom szolgáltató részt vesz valamilyen módon a nemzetközi együttműködésben, így egy lopott vagy elveszített okostelefon működését bizonyos országokban az ottani szolgáltatók képesek megakadályozni. E tiltás életbe léptetéséről azonban az ügyfélnek kell gondoskodni – míg azonban a SIM használatának tiltás viszonylag egyszerű, magát a készüléket tiltani macerásabb, az ügyfélnek hitelt érdemlően kell bizonyítania a tulajdonosi jogot. Ugyanekkor, a teljes globális együttműködés hiánya miatt azt nem lehet megakadályozni, hogy a lopott telefonokat a GSMA együttműködésében ilyen módon részt nem vevő országokban értékesítsék, és újra használatba vegyék. Az amerikai adatbázis kapcsán is felmerült ez, ugyanis a lopott GSM-es készülékek amerikai értékesítését jelentősen visszavetheti a nemzeti nyilvántartás, ám az USA-ból származó lopott GSM-es készülékek egyik fő felvevőpiaca Európa volt eddig is, és ha olyan országban adják el, ahol nem ellenőrzik az IMEI adatbázist, akkor nem érnek el eredményt. Vagyis: globális együttműködésre volna szükség.

Mindhárom szolgáltató megemlítette állásfoglalásában, hogy javasolják az okostelefonokban rendelkezésre álló szoftveres védelmek alkalmazását, illetve felhívják a figyelmet a nem is oly rég bevezetett készülékbiztosításokra, melyek a cégek szerint egyre népszerűbbek.

Azóta történt

Előzmények