Betiltják a kártyafüggő telefonok árusítását Nagy-Britanniában

A felügyelet szerint csak a gond van a zárt készülékekkel, melyek hátrányosak a fogyasztók számára.

A brit távközlési felügyelet, az Ofcom bejelentette, hogy a szolgáltatók 2021 decemberétől nem árulhatnak kártyafüggő készülékeket.

A kártyafüggetlen telefonok felé való elmozdulás globális tendencia, a szabályozók és hatóságok is igyekeznek ezt kikényszeríteni – hazánkban a Magyar Telekom pl. már 2017 óta nem árul kártyafüggő készüléket.

A változtatás Nagy-Britanniában nem érint minden szolgáltatót, ugyanis a legnagyobbak (O2,Sky, Three, Virgin) már egy ideje nem árusítanak szolgáltatóhoz kötött telefont. Akiknek változtatniuk kell, azok pl. az EE, a Tesco Mobile és a Vodafone, nekik át kell alakítaniuk kínálatukat.

A változtatás oka fogyasztóvédelmi, mert bár van lehetőség a zár feloldására – ahogy Magyarországon is –, ez pénzbe (10 fontba) kerül, ráadásul a folyamat nehézkes, az Ofcom felmérései szerint gyakran kudarcos, emellett sok a tájékozatlan felhasználó is, akiknek ez különös gondot okoz.

A folyamat összhangban van az EU hasonló távközlési irányelvével, melyet ígéretek szerint a Brexit után is be fognak tartani Nagy-Britanniában.

A Vodafone és az EE már reagált a bejelentésre, és közölték, hogy alkalmazkodnak az előíráshoz.

Az Ofcom a fenti mellett további fogyasztóvédelmi intézkedéseket is bejelentett, melyek a szolgáltatóváltás egyszerűsítését és a világosabb tájékoztatást célozzák.

Azóta történt

Előzmények