Obama a kibervédelem megerősítését ígérte

Az utóbbi időben több támadás is érte az amerikai kormányzati informatikai rendszereket – nemrég több mint négymillió szövetségi alkalmazott személyes adatait lopták el.

A nagy visszhangot kiváltó ügyekkel kapcsolatban az amerikai elnök is megszólalt hétfőn Németországban, és elmondta, hogy a sajtóban idézett, nevüket nem vállaló hivatalnokok által kínai eredetűnek ítélt támadások rámutattak, hogy nagyon komoly mértékben meg kell erősíteni az Egyesült Államok kibervédelmét: „Olyan gyorsnak, olyan agresszívnek és olyan erősnek kell lennünk, mint azok, akik a rendszereinkbe be akarnak hatolni” – fogalmazott Obama.

A kínaiak egyébként tagadják, hogy ők állnának az adatlopás mögött, de az egyelőre még nem bizonyított érintettség miatt diplomáciai zavar támadt, és az incidens árnyékot vethet az e hónapban esedékes amerikai-kínai tárgyalásokra is. Hivatalos, névvel vállalt megerősítést még nem kapott a gyanú, Obama sem válaszolt az ezt firtató kérdésre, csak annyit közölt, hogy a szövetségi rendszerek elavultak, súlyos biztonsági réseket tartalmaznak, ezért kell sürgősen megerősíteni a védelmet.

Azóta történt

Előzmények