A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja az Óbudai Egyetemen

A három fél közös célja az innováció elősegítése, a mind magasabb színvonalat biztosító, a jelen igényeire választ adni tudó szakemberek képzése.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár jelenlétében a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary szándéknyilatkozatot írt alá tegnap az Óbudai Egyetemmel, melyben a felek kifejezik abbéli szándékukat, hogy tovább népszerűsítsék az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézetet, valamint támogassák az itt tanuló tehetségek gyakorlati képzését. Az aláírás mellett kiosztották a hallgatóknak a két vállalat és az egyetem által közösen kiírt „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témájú pályázat díjait is.

Másfél év tervezés és kollaboráció eredményeként született meg tavaly a Vodafone 4G Labor az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézet számára. A labor felszereltsége mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedőnek számít, célja, hogy a leendő hálózati mérnököknek a munkaerőpiacon elengedhetetlen gyakorlati tudását gyarapítsa. Idén év elején, a szakmai kapcsolat még szorosabbra fonása céljából a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary közös pályázatot írt ki az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének hallgatói számára „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témában. A pályázat eredményét az „Utazz velünk a jövőbe!” címmel az ötödik generációs mobilhálózatok és a digitális okos városok összefonódásáról, technikai kihívásairól tartott szakmai napon hirdették ki.

A kooperáció célja továbbá az is, hogy a felek enyhítsenek a magyarországi mérnökhiányon az Óbuda Egyetem szakmai támogatása és ezáltal a mérnök szakma még vonzóbbá tétele által. Ehhez a Vodafone Magyarország tudásával és a rendelkezésére álló technológiával igyekszik támogatni az oktatás fejlesztését. A szándéknyilatkozatot a Vodafone Magyarország részéről Amrita Gangotra műszaki vezérigazgató-helyettes, a Huawei Technologies Hungary részéről Zheng Weifeng vezérigazgató, az Óbudai Egyetem részéről pedig dr. Réger Mihály rektor írták alá.

Dr. Réger Mihály, az egyetem rektora kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem az ország egyik legnagyobb villamosmérnököket képző felsőoktatási intézménye, végzett hallgatói versenyképes és a gyakorlatban alkalmazható tudással fejezik be tanulmányaikat. Ennek egyik záloga, hogy az egyetem és ezen belül a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar is az elméleti oktatás biztosítása mellett olyan laboratóriumokat működtet, amelyekben a hallgatók korszerű eszközökön ismerhetik meg az iparban is alkalmazott berendezések működését, jellemzőit. A Kar hagyományosan igen szoros kapcsolatot ápol az ipari partnerekkel mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés tekintetében. Ennek is köszönhető, hogy hallgatói a gyakorlati készségeket a laboratóriumi mérések során el tudják sajátítani. A gyakorlatorientált képzés további fejlesztését támogatja a duális képzés bevezetése. Ez év őszétől az egyetemen összesen 371 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

Azóta történt

Előzmények