Vodafone: mindenkinek lehet saját bázisállomása

A Vodafone idén tavasszal – a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként – megkezdte Magyarországon a femtocella-technológia bevezetését. Az operátor akkor csak a vállalkozások számára tette hozzáférhetővé Mini Bázis márkanéven elérhető eszközeit, melyek hamarosan, várhatóan két hét múlva a lakossági ügyfelek számára is elérhetők lesznek. Ezt a megoldást olyan helyekre érheti meg telepíteni, ahol egyáltalán nincs vagy csak gyenge a térerő – például borpincékbe, mélygarázsokba, fémszerkezetes irodaépületekbe vagy éppen tájvédelmi körzetekbe és azok környezetébe.

A Vodafone a lakossági ügyfeleknek a kisebb teljesítményű Mini Bázist kínálja, ez 30-40 méter sugarú körben képes 3G-lefedettséget biztosítani. Az eszköz maga egy olyan kis méretű – nagyjából egy otthoni wifirouter nagyságú – mobilhálózati bázisállomás, mely vezetékes internethez csatlakoztatva létesít szűk lefedettségű 3G-hálózatot (magát az így lefedett területet hívják femtocellának).

Az Alcatel-Lucent által gyártott Vodafone Mini Bázist az elektromos hálózathoz és egy helyhez kötött internet-hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, így az néhány perc alatt egy 3G/HSDPA-magánhálózatot hoz létre. A femtocella hanghívásra vagy mobilinternetezésre egyaránt használható bármilyen 3G-képes készülékkel (telefon, tablet, számítógép stb.), 2G-s telefonokkal azonban nem.

Értelemszerűen ezt a hálózatot csak a Vodafone ügyfelei használhatják, mások csak segélyhívást tudnak bonyolítani rajta. A femtocellán keresztül zajló hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik. A lakossági ügyfelek számára kínált Mini Bázis ára 37 500 forint, mely részletekben is fizethető – közölte a cég.

Az állomás 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni, használata földrajzi területhez kötött, kizárólag a vásárláskor az ügyfél által Magyarország közigazgatási területén belül meghatározott címen működik. Az, hogy mely számok csatlakozhatnak a „magánhálózatra”, beállítható.

Azóta történt

Előzmények