Új hackerbirodalom épül Brazíliában

Az közismert, hogy a legnagyobb és legaktívabb kiberbűnözői szervezetek, a legképzettebb crackerek Oroszországban (illetve egyes szovjet utódállamokban) és Kínában működnek, de az némiképp meglepő, hogy felkészültségben közvetlenül utánuk Brazília következik – legalábbis erre jutott a Trend Micro frissen kiadott jelentése.

A biztonsági vállalkozás egy nagyszabású projekt keretében évről évre feltérképezi a világban található alvilági csoportokat, és a legújabb, Brazíliáról szóló riportban azt állapították meg, hogy a komoly gondokat okozó kiberbűnözés felvirágzásához a jó színvonalú állami iskolai számítástechnikai képzés, a számítógépes bűnözés ellen hozott törvények nem kellő szigorúságú alkalmazása, illetve az országban tapasztalható súlyos gazdasági egyenlőtlenségek vezettek el.

Függetlenek

A brazil crackerek elsősorban pénzügyi bűntényekre szakosodtak, így a jelentés szerint e területen veszélyességben a kínaiakat is megelőzik, csak az orosz bűnözők vannak előttük.

Az eddigi jelentésekből kiderül, hogy az egyes országok kiberbűnözői alvilágai jelentős különbségeket mutatnak. Egy ilyen fontos jellemző, hogy míg a kínai és az orosz bűnözők szoros kapcsolatokat ápolnak a kormányzattal, addig a brazil crackerek távol tartják magukat a hatóságoktól és a politikusoktól, így időnként egyfajta Robin Hoodnak tűnnek, akik elveszik a gazdagoktól a pénzüket, hogy eljuttassák a szegényekhez.

Más különbségek is vannak. Az alapvető informatikai ismeretek és képességek nagyjából azonosak mindenütt, de a Trend Micro rámutat, hogy minden országban másra fókuszálnak a bűnözők: a japánok az okirat-hamisításban, illetve az információlopásban és -kereskedelemben jeleskednek, a német alvilág erőssége a titkosításokban és a biztonsági rendszerek működésében való jártasság, az USA bűnözői a tiltott áruk kereskedelmébe folytak bele, míg a jelentős kormányzati támogatást élvező kínai és orosz csoportok egyrészt az ipari és a politikai kémkedés területén tevékenykednek, valamint ők látják el a(z al)világot a kiberbűnözéshez szükséges, általuk fejlesztett szoftverekkel és hardverekkel.

Bár nagyon eltérő a tevékenységük, érdekes, hogy a brazil bűnözők nagyon sok orosz módszert használnak, ugyanis a közelmúltig, amíg be nem indultak a saját fejlesztések, kiemelt vásárlók voltak az orosz feketepiacon. A stratégiák és taktikák azonban még jelenleg is az oroszoktól eltanult mintákra épülnek.

Azóta történt

Előzmények