15 millió T-Mobile hitelkérelmező adatait lopták el

Haragos levelet tett közzé a T-Mobile vezetője tegnap, amiben arról tájékoztatja az ügyfeleit, hogy 2013. szeptember 1. és 2015. szeptember 16. között a hitelképesség-vizsgálatra bocsátott és eszközfinanszírozásban részt vevő vásárlójelöltek adatait hackerek szerezték meg. Az amerikai vállalat egyik partnere, a hiteleket biztosító Experian rendszerét játszották ki ismeretlenek, akik így megközelítőleg 15 millió ember személyes adataihoz jutottak hozzá a teljes név, a cím, a születési dátum, illetve a titkosítottan tárolt társadalombiztosítási szám és személyiséget igazoló okmány száma mellett.

Az Experian feltételezi, hogy a titkosítást is feltörhették a hackerek. A T-Mobile és a hitelintézet most azon dolgozik, hogy mielőbb értesítsék a potenciális áldozatokat. A telekommunikációs vállalat vezetője, John Legere azt írja, hihetetlenül dühös, és átgondolja a kapcsolatot az Experiannel.

John Legere hihetetlenül mérges
John Legere hihetetlenül mérges [+]

Legere azt is elismerte, ez egy nagyon komoly probléma többek között azért, mert nem csak a saját ügyfeleinek adatai kerültek illetéktelenekhez, hanem azoké is, akiken végeztek ugyan hitelképességi bírálatot, de végül nem vásároltak készüléket, vagy nem lettek a T-Mobile ügyfelei.

Akik aggódnak, hogy az adataikat felhasználják, a két évre ingyen regisztrálhatnak a protectmyID szolgáltatására, amivel a hitelkérelmeket és a személyes adatok felhasználását monitorozhatják. Az Experian közben a legfontosabb kérdéseket és válaszokat összegyűjtötte honlapján.

Ha hihetünk a T-Mobile és az Experian nyilatkozatainak, akkor a bankkártya- és bankszámla-adatok nem kerültek illetéktelenekhez, azokat egy másik adatbázisban tárolták.

Azóta történt

Előzmények