1913. szeptember 13.

Chicagóban megszületett Herman Heine Goldstine amerikai matematikus, informatikus, aki egyike volt a híres ENIAC számítógép megépítőinek. A hadsereg kutatásaihoz 1941-ben csatlakozó Goldstine igen jó viszonyt alakított ki Neumann Jánossal, s ennek köszönhető, hogy képességeit az ENIAC fejlesztése mellett a Manhattan projektben is kihasználták.

Goldstine

James Pomerence, Julian Bigelow, Neumann János és Herman Goldstine
Forrás: ysfine.com

Azóta történt

  • 1955. október 2.

    Éjjel 11:45-kor végleg kikapcsolták az 1946-ban beüzemelt ENIAC-ot, a világ első teljesen elektronikus számítógépét. A teremnyi méretű monstrum mintegy 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 170 kilowatt körül volt. A gépet a megrendelő amerikai hadsereg elsősorban ballisztikai táblázatok készítésére használta.

  • 1915. október 13.

    Megszületett Arthur Walter Burks amerikai matematikus, akinek kulcsszerepe volt az 1940-es években az első általános célú elektronikus számítógép, az ENIAC megtervezésében. Burks e munka befejezése után a Princeton Egyetemen Neumann János közeli munkatársaként dolgozott.

  • 1924. december 27.

    Az USA Missouri államában megszületett Jean Jennings Bartik, aki az első programozható, elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC legendás női programozócsapatának vezető tagja volt 1945-46-ban. Bartik a következő évtizedekben úttörő projekteket vitt véghez programozóként, több IT-területen is dolgozott, míg 1986-ban elhagyta az iparágat, és ingatlanügynökként dolgozott tovább.

  • 1903. december 28.

    Budapesten megszületett Neumann János, a számítástechnika történetének egyik legnagyobb alakja, a jelenleg használatos elektronikus számítógépek működési elveinek kidolgozója.

Előzmények

  • 1907. augusztus 30.

    Az USA Ohio államában, Cincinnati városában világra jött John William Mauchly, akinek a fejében 1943-ban megszületett az első általános célú elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC ötlete. Mauchly a forradalmian új koncepciót végül J. Presper Eckert segítségével valósította meg 1946-ban. A munka során ők ketten olyan alapvető informatikai eljárásokat dolgoztak ki, mint a tárolt program, a szubrutin vagy a programozási nyelv.

  • 1945. június 30.

    A Pennsylvaniai Egyetem Moore Intézete kiadja a First Draft of a Report on the EDVAC című „jelentésvázlatot”, melyet a technikatörténet csak First Draft címen emleget. Ez az „első vázlat” foglalta össze Neumann János és az ENIAC körül tevékenykedő matematikusok, villamosmérnökök elképzeléseit, amelyek az ENIAC továbbfejlesztésére, valamint egy új ENIAC kifejlesztésére vontkoztak. Bár vázlatnak indult, e füzet tartalmazza először a híres „Neumann-elveket”.

  • 1919. április 9.

    Megszületett J. Presper Eckert amerikai villamosmérnök, aki a pennsylvaniai egyetemen John Mauchlyval közösen megépítette a világ első teljesen elektronikus számítógépét, az ENIAC-ot. Az 1946-ban beüzemelt szerkezet 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 150 kilowatt körül volt. Eckert és Mauchly tervezte a UNIVAC-ot is, az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomban kapható komputert.

  • 1913. március 19.

    Megszületett Julian Bigelow amerikai matematikus és villamosmérnök, aki 1946-ban Princetonban megépítette az IAS-t, amelyet a világ első tárolt programozású digitális komputerének tartanak. A gépet Neumann János tervezte, ő vette fel Bigelow-t – Norbert Wiener ajánlására – főkonstruktőrnek.