1913. március 19.

Megszületett Julian Bigelow amerikai matematikus és villamosmérnök, aki 1946-ban Princetonban megépítette az IAS-t, amelyet a világ első tárolt programozású digitális komputerének tartanak. A gépet Neumann János tervezte, ő vette fel Bigelow-t – Norbert Wiener ajánlására – főkonstruktőrnek.


Az IAS építői: James Pomerence, Bigelow, Neumann és Herman Goldstine

Azóta történt

 • 1913. március 26.

  Budapesten megszületett Erdős Pál világhírű magyar matematikus. A politikai viszonyok változása miatt a zsidó származású Erdős a két háború között emigrálni kényszerült, külföldön szerzett magának nevet, de 1955 után rendeződött a viszonya Magyarországgal, szellemi központot hozott létre Budapesten. Tekintélyét és megbecsültségét jelzi az ún. Erdős-szám létrehozása.

Előzmények

 • 1964. március 18.

  Meghalt Norbert Wiener amerikai matematikus, aki – amellett, hogy a matematika több ágában is kiemelkedőt alkotott – a komplex, dinamikus rendszerek vezérlésével foglalkozó kibernetika és a számítástudomány meghatározó teoretikusa volt. A kibernetika elnevezés az 1948-ban megjelent Kibernetika, avagy vezérlés és hírközlés az élőlényekben és a gépekben című munkájából származik.

 • 1957. február 8.

  Washingtonban meghalt Neumann János matematikus, aki a matematika számos ágában kiemelkedőt alkotott. Ő dolgozta ki 1945-ben azt a később róla elnevezett számítógép-architektúrát, amelyben a bináris rendszerű feldolgozóegységhez az utasításokat és adatokat egyaránt tároló memória kapcsolódik. Korunk számítógépei is az általa leírt modell szerint épülnek fel.

 • 34 év után újra kiadták Neumann utolsó munkáját

  Új fordításban jelent meg a magyar tudós utolsó előadásait tartalmazó A számítógép és az agy.