Sorozatgyártásba kezdett a Gigafactory

A hatalmas akkumulátorgyár még évekig épül, de már megkezdték a munkát, a Tesla és a Panasonic felé ugyanis teljesíteni kell.

Eljött az ideje, hogy munkába álljon a Gigafactory. Elon Musk hatalmas akkumulátorgyára még közel sincs kész, a 930 ezer négyzetméteresre tervezett komplexum töredéke épült fel mindeddig, azonban ez nem lehet ok további késlekedésre.

Tavaly decemberben már kellett volna, végül január negyedikén a tesztfázist lezárva indult el a sorozatgyártás 2900 dolgozóval, ami további 4000 embernek ad majd munkát idén (a Panasonic és a Tesla szerződések teljesítése érdekében), bár ebben benne vannak az építkezésen robotolók is.

Márpedig a Tesla eddig nem a határidők betartásáról volt híres, az autógyárnak feltétlenül villantania kell, és mostantól nem mondhatják azt a vezetők, hogy a beszállítókon múlt a csúszás. A családi összefogásnak köszönhetően minden adott, hogy házon belül oldják meg a feladatokat.

Elon Musk nagyívű terveihez méltón azt ígérte, 2018-ra félmillió Model 3 típusú gépjárművet gyárt majd le, de ez csak akkor sikerülhet, ha a Gigafactory üzemszerűen képes jól és hatékonyan működni. Ha így lesz, az reményt adhat arra is, hogy a Model 3 végre nyereséges tud lenni, mert jelenleg a hírek szerint nem az, főleg a drága akkumulátorok miatt.

Jelenleg 1900 főt foglalkoztatnak az építkezésen, ez nyárra háromezerre bővül, míg jelenleg a Tesla igényeinek kiszolgálásán 850 fő, nyárra 1850 fog dolgozni. A Panasonic gyártósorán jelenleg 250, 2017 végére viszont már 2250 ember dolgozik majd. Ezekhez jön még hozzá a Gigafactory állandó stábja, akik az üzemeltetésért, bérszámfejtésért (stb) felelnek, ők jelenleg 1100-an vannak, 2018-ra viszont a tervek szerint már 6500 fős csapat rendelkezik majd állandó szerződéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények