Családi összefogással egyesülhet a Tesla és a SolarCity

A napelemek az elektromos autók, illetve az akkumulátorok jól megférnek egymással.

Lyndon Rive a listaárnál olcsóbban akart autót venni, ezért rákérdezett unokatestvérénél, hátha kap egy kis „családi kedvezményt” - hozta le több internetes újság is a SolarCity vezérigazgatójának különös történetét.

Az unokabáty, aki történetesen az elektromos autókat gyártó Tesla Motors vezetője és főrészvényese (igen, Elon Musk) azt válaszolta, a honlapon mindenki kedvezménnyel rendelhet, hajrá. A történet bűzlött a PR-osok izzadtságától, főleg az „egyébként Rive eddig is Model S-t használt, míg feleségénenk egy Tesla Model X jutott” és a „teljesen oké, ennyi pénzért nagyon rendben vannak ezek az autók” mondatok voltak átlátszóak.

Átfedések és kiegészítő tevékenységek hada
Átfedések és kiegészítő tevékenységek hada (forrás: Convergent Technology Advisors) [+]

Persze Musk szeret játszani a médiával, így a Tesla Motors vezetőségének tegnapi bejelentése, miszerint vételi ajánlatot tettek a SolarCity megvásárlására, nem érkezett váratlanul. Az már inkább, hogy 2,8 milliárd dollárt ígért az unokaöcs vezette cégért, ami 20-30 százalékkal magasabb árazást jelent, mint amit a részvényárfolyam indokolna.

A SolarCity eddig is Tesla akkumulátorokat használta napelemes projektjeihez, a két vállalat összeolvadása logikus lépésnek tűnik. Azért meg kell hagyni, van abban valami bizarr, hogy Musk, aki a SolarCity társalapítója, a részvények 22,2 százalékos tulajdonosa, illetve elnöke is, felvásárlási ajánlatot tesz unokatestvéreinek (Lyndon és Peter Rive) a Tesla Motors elnök-vezérigazgatójaként.

A SolarCity árfolyama kilőtt a hírre, míg a Tesla papírjai mélyrepülésbe váltottak. Elon Musk szerint a 2,6-2,8 milliárdos tranzakció nem csökkenti a Tesla pénzügyi stabilitását, illetve a mérleget sem borítja fel a kiadás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények