1938. május 16.

Az USA Nebraska államában, Hastingsben megszületett Ivan Edward Sutherland, akit később az „interaktív grafikus számítógépkezelés atyja” címmel ruháztak fel. A még igen fiatalon, 1963-ra elkészített PhD-dolgozatában vázolt, majd később meg is valósított elképzeléséért, a Sketchpadért, mely a grafikus tervezői programok, illetve a virtuális valóságok útját nyitotta meg, 1988-ban Sutherland megkapta a rangos Turing-díjat.

Azóta történt

  • 1954. június 8.

    Lakásában takarítója megtalálja a számítástechnika egyik legnagyobb alakjának, Alan Turingnak a holttestét. Halálának oka máig tisztázatlan, annyi bizonyos, hogy ciánmérgezésben hunyt el. A hivatalos vélemény szerint a cián egy almában volt, ám a legenda a mai napig él: nem tudni, hogy öngyilkosság, esetleg baleset történt, vagy pedig a homoszexualitása miatt zsarolhatónak tekintett tudós állambiztonsági okokból elkövetett gyilkosság áldozata lett.

  • 1912. június 23.

    Londonban megszületett az Indiában fogant Alan Mathison Turing brit matematikus, a modern számítógéptudomány egyik megalapozója. Fontos szerepet játszott az algoritmus és a számítógépes adatfelgozás alapelveinek lefektetésében (Turing-gép). A második világháború idején részt vett a német katonai rejtjelezés megfejtésében, élete utolsó szakaszában pedig a kémia mellett az épülő digitális számítógépekkel foglalkozott.