Kulturális és oktatási közcsatornák jönnek

Egy kulturális és egy oktatási tematikájú csatornát is indít a közeljövőben az állami média, írja mai számában a Népszabadság. Előbbi terve már korábban is felmerült, a Mezzo Arte-féle DunArt művészeti csatorna képében, ám a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális szerkesztősége azóta megfogyatkozott, így várhatóan külső produkciós irodáktól rendelhetnek majd tartalmakat.

Az oktatási csatornáról a Népszabadság tévés forrásai is csak találgatni tudtak, egyikük szerint Spektrum, vagy National Geographic mintájára épülhet fel a műsorstruktúra. Az MTVA a lap megkeresésére mindössze azt válaszolta, hogy „a közmédia fejlesztéseit a jövőben is először saját felületein kívánja kommunikálni”.

A várhatóan M5 és M6 néven bevezetésre kerülő adókat a közmédia úgy tudja finanszírozni, hogy az állam nemrégiben átvállalta a médiaszolgáltatási alap több mint 47 milliárd forintos hiteltartozását. Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta: a hitelátvállalás után az MTVA nagyságrendileg évi kilencmilliárd forinttal fordíthat többet tartalom-előállításra.

A két új csatorna indulásával kapcsolatban Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója azt mondta, kötelezettség terheli őket, ami abból adódik, hogy júliustól az első programhelyekre kerültek a köztévé csatornái a digitális szolgáltatásoknál, a törvény pedig hat közcsatorna kötelező terjesztését írja elő a digitális csomagban.

 

Azóta történt

Előzmények