BME-s csapatok taroltak az IBM programozóversenyén

Az IBM 48 órás programozóbajnokságán az idén csak BME-s csapatok fértek fel a dobogóra, a különdíjak Szegedre és Debrecenbe kerültek. A versenyen a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztásainak koordinálásához készült új online platform, amely néhány hónap finomhangolás után állhat majd munkába. A programozók kitartását és ügyességét a tegnap megrendezett díjátadón Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatták.

November 4. és 6. között ötven elszánt programozó költözött be a Debreceni Egyetem Informatikai Karának aulájába, hogy a világtól hermetikusan elzárva, 48 óra munkával megoldást találjon az IBM által kiválasztott problémára. Feladatuk az volt, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét korszerűsítsék egy online platform kialakításával. A programozáshoz kizárólag IBM szoftvereket, illetve nyílt forráskódú és más ingyenes szoftvereket használhattak.

A versenyre 26 csapat nevezett, végül 16 indult el, és 13-an nyújtottak be kész eredményt. Budapestről 3 intézményből 8 csapat érkezett, 4-en a Debreceni Egyetemről jöttek, 2-en Szegedről, 1-1 csapat pedig Nyíregyházáról és Egerből. Az elkészült alkalmazások értékelésénél a zsűri a funkcionalitást és a használhatóságot tekintette a két legfontosabb szempontnak. Meglátásuk szerint két kiemelkedően jó funkcionalitású program és két könnyen használható, jó designnal rendelkező megoldás született, de a két szempont egyesítésére 48 óra alatt már nem jutott erejük a versenyző csapatoknak.

A szakemberek összességében a Java programnyelv kalózainak (Pirates of the JavaBean) produkcióját ítélték a legjobbnak, vagyis a BME-n tanuló Kóródi Norbert, Gargya Róbert és Ferencz Endre lett a verseny győztese. A második helyezést a zsűri a Bakter elnevezésű BME-csapatnak, vagyis Tönköl Viktornak, Gaál Norbertnek, és Slezák Balázsnak adta, a harmadik helyezett pedig a Liter Andrásból, Turi Andrásból és Zsinkó Balázsból álló, szintén BME-s Albi Rizs csapat lett. Mindhárom csapat tagjai fejenként egy laptoppal, illetve notebookkal lettek gazdagabbak. Lapunk a verseny kiemelt támogatója volt, az IT Café ajándékait a BME-s Eclipse csapat érdemelte ki, míg a Red Bull különdíját a szegedi SzTEAM nyerte el.

A nyertes program véglegesítéséhez szükséges további fejlesztésekben a versenyt támogató cégek egyike, a Commitment nyújt majd segítséget, az online platform a néhány hónapig tartó finomhangolás után jövő év elején állhat munkába.

Azóta történt

Előzmények

  • Indul az IBM 48 órás programozóversenye

    Hatvan programozó költözik be ma délután a Debreceni Egyetemre, hogy két nap leforgása alatt megoldást találjon egy magyar nonprofit szervezet informatikai problémájára.

  • Vezérigazgatót cserél az IBM

    2012-től Virginia Rometty személyében női vezető irányítja majd az informatikai óriásvállalatot.

  • Bemutatkoztak a hazai IBM új vezetői

    Az itthon is kerek születésnapját ünneplő vállalat a szolgáltatásokban és a szoftverekben lát kitörési lehetőséget.