Hűt is, energiát is ad egy újfajta akkumulátor

A hordozható készülékek és az IoT-hez tartozó apró eszközök számára állandó problémát jelent az energiaellátás. Azonban míg egy telefonnál a napi töltés, ha kényelmetlen is, de megoldható, a különböző apró szenzoroknál más eljárást kell találni mind a töltésre, mind az energiatárolásra. Az IBM és az ETH Zurich Egyetem kutatói most egy olyan apró redox folyadékáramos akkumulátort építettek, amely nemcsak energiaellátásra használható, hanem hűtésre is.


(forrás: ETH Zürich) [+]

A redox akkuk lényege az, hogy két folyékony elektrolit egy membránon keresztül „reagál” egymással, ennek a reakciónak az eredménye többek között az elektromos áram. A technológia nem újdonság, de főleg nagy méretekben és hosszú távú energiatárolásra használták eddig, de alkalmazása felmerült az elektromos autógyártásban is, hiszen „töltése” pillanatok alatt megoldható a folyadékok cseréjével.


(forrás: ETH Zürich) [+]

A most kitalált változat azonban jóval kisebb méretű, és nem autók, hanem például apró chipek meghajtására szolgálhat, miközben azok hűtéséről is gondoskodik úgy, hogy ezen chipek tetejére építve az elektrolitok mozgása folyadékhűtésként viselkedve segít elszállítani a termelődő hőt. A tudósok 3D nyomtató segítségével készítettek apró csatornákat, amelyek alakja segíti az elektrolitok megfelelő mozgását, illetve ezzel gondoskodik a hő elszállításáról is. Az elkészített rendszer négyzetcentiméterenként 1,4 watt energia termelésére képes, amelyből 0,4 wattot emészt fel a folyadékáramlás biztosításához szükséges apró pumpa. Az így megmaradó 1 watt persze még nem elég mindenre, szóval a fejlesztés iránya az energiatermelő képesség növelése most.

Azóta történt

  • 1834. április 22.

    Orthez városában megszületett Gaston Planté francia fizikus, aki 1859-ben feltalálta a savas ólomakkumulátor ma is használt változatát, melyet 1881-ben Camille Alphonse Faure tökéletesített.