Hétvégi Hacktivity Budapesten

Amerikában és Európa egyes országaiban már több éve rendeznek olyan számítógépes biztonságtechnikai konferenciákat, ahol elsősorban nem öltönyös cégvezetők, szakértők, tanácsadók, hanem az informatika iránt általánosságban érdeklődő fiatalok nyerhetnek betekintést az információbiztonság naponta változó világába. Teszik mindezt egy kötetlen, játékos, mindamellett szakmailag nívós rendezvény keretein belül. Magyarországon a Hacktivity tölti be ezt a szerepet, amely immár másodszor kerül megrendezésre ezen a hétvégén a budapesti Gutenberg Művelődési Központban. Az előadásokra bárki bemehet, aki a helyszínen megvásárolja a két napra érvényes 3000 forintos belépőt.

A konferencia egyik célja, hogy olyan alapfogalmakat tisztázzon, amelyek ma Magyarországon egyáltalán nem vagy csak részben (és sok esetben rosszul) értelmezettek, másrészről pedig egy olyan felhasználóbarát nézőpont meghonosítása jelenjen meg, melynek léte elősegíti hazánk informatikai kultúrájának fejlődését. A konferencia előadásainak témáit úgy állították össze a rendezők, hogy az informatika minden területéről legyenek érdekes témák, minden látogató megtalálhassa az igénye szerinti előadást a két nap folyamán. Spamek, vírusok, hackerek, hálózatok biztonsága, biztonságos programozás és hasonló témakörök kerülnek napirendre, az előadók pedig a hazai tudományos műhelyek (BME, ELTE) kutatói és a különböző biztonsági vállalkozások (Save As, filter-max, kancellár.hu) szakemberei. Külön öröm szerkesztőségünk számára, hogy a PROHARDVER! biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakmai partnere, a BME Informatikai Központ is képviselteti magát ezen az eseményen, Szigeti Szabolcs az IPv6 kérdéseiről, míg Krasznay Csaba a kéziszámítógépek biztonságáról tart egy-egy órás előadást.

Tavaly a hazai média egy része – az MTI téves információja miatt – összefüggésbe hozta a rendezvényt egyes weboldalak (Belügyminisztérium, Rendőrség) feltörésével, de ez a félreértés idővel tisztázódott. A szervezők nem bűnőzöket szeretnének kiképezni, hanem szándékaik szerint pont az ezek elleni hatékony védelemre irányítanák a figyelmet.  Szombaton késő este (a programfüzet szerint: az első kapuzárás előtt) egy érdekes kerekasztal-beszélgetés is lesz az "Etikus hackelés" kérdéseiről, ahová vendégként meghívták Dr. Peszleg Tibort, az ORFK internetes csoportjának vezetőjét is.

Egy izgalmas játékra is sor kerül a Hacktivityn. A Treasure Hunt játéknál az a cél, hogy a versenyzők megtalálják az utat az egyik Access Pointon keresztül egy szerverhez, és különböző nehézségű lépéseken át hozzájussanak a "kincshez". Az Access Pointhoz történő csatlakozás után, aminek essid-je: treasurehunt@hacktivity, magán a szerveren (10100-10200) helyezkednek el azok a szolgáltatások, amelyek segitségével aztán be kell jutni a gépbe. Az első segítség a webszerveren lesz, itt található meg az a hozzáférés, amivel az ftp-n lévő file-t megszerezheti a vállalkozó szellemű "kincskereső". A gépre belépni a megszerzett (az ftp-n lévő file-ban található) felhasználónévvel és jelszóval lehetséges. Miután a bejutás megtörtént, a belépéskor kapott üzenet fog további irányt adni a fő cél felé. Mindenesetre a feladat egy igazi crackernek is (a rendezők szerint nem keverendő a cracker a hackerrel!) komoly próbatételt jelenthetne.

A rendezvény szellemiségéhez tartozik az is, hogy a konferencia után szabadon letölthetőek lesznek az elhangzott előadások anyagai, így azokat a jövőben bárki elolvashatja.

A rendezvény hivatalos weboldala: www.hacktivity.hu

Azóta történt

Előzmények