Világkörüli WLAN-vadászat

Bizonyára olvasóink is találkoztak már vezeték nélküli hálózattal. Talán már otthon is rendelkeznek ilyennel. És amennyiben olvassa cikkeinket, azzal is tisztában van, hogy ezek a hálózatok meglehetősen védtelenek, ha az ember alapbeállításon használja őket. De azt bizonyára már kevesen tudják, hogy külön "sport" alakult ki ezeknek a hálózatoknak a megtalálására. Ezt a sportot úgy hívják, hogy wardriving. Peter Shipley megfogalmazása szerint a wardriving nem más, mint "vezetés közben védtelen vezeték nélküli hálózatokat keresni."

Mint minden sportnak, a wardrivingnak is van világversenye, melyből szám szerint a negyediket ezen a héten, június 12. és 19. között tartják. A versenyzőknek nincs más dolguk, mint egy WLAN kártyával és egy GPS egységgel felszerelt laptoppal vagy PDA-val járni a várost, és amennyiben vezeték nélküli hálózatot érzékelnek, fel kell jegyezniük annak tulajdonságait és pozicióját. A tulajdonságokból a verseny közben elrettentő statisztikák készülnek. A cikk írásakor például 25 000 Access Pointot jegyeztek fel, melynek 72%-ban nem volt aktiválva a WEP-titkosítás, 35%-uk pedig az alapértelmezett SSID-t használta.

Hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy a védtelen hálózatok illegális használata, feltörése nem megengedett. A verseny célja a védtelen hálózatok felderítése és publikálása, hátha a tulajdonos is olvassa az ilyen jellegű híradásokat. Ez azért is fontos, mert a védtelen hálózatokat nem csak a segítőkész wardrivingosok tudják megtalálni, hanem a rosszindulatú emberek is, akik így esetleg az utcáról is hozzá tudnak férni a cég féltve őrzött dokumentumaihoz.

Érdekességképp emlékezzünk meg a warchalkingról is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a wardriving során talál egy WLAN hálózatot, akkor krétával a ház falára vagy a járdára feljegyzi annak tulajdonságait. Ennek tulajdonképpen semmi értelme nincs, amerikai fiatalok mégis előszeretettel csinálják. A budapesti utcakép védelme érdekében azonban inkább az internetes térképek használata javasolt.


Warchalking jelölések

 

Ezután nem is javasolhatunk mást, mint hogy laptopra magyar, irány felfedezni Budapest rejtett(nek vélt) hálózatait, és bebizonyítani a rendszergazdáknak, hogy igenis olvasni kell a Prohardver IT biztonsági mellékletét, ahol korábban már részletesen leírtuk, hogy miképp lehet WiFi hálózatunkat megvédeni.

Érdemes a HuWiCo szakmai egyesület honlapját is tanulmányozni, ahol szintén sok érdekesség található a wardrivingról.


Kovács Kristóf 2003-as wardriving eredménye a XI.kerületben (klikk!) Forrás:www.kkovacs.hu

 

Krasznay Csaba (BME IK ITSec Csoport - IHM-együttműködés)

Azóta történt

Előzmények