A Google bevezetné szolgáltatásai gyerekbarát verzióit

A Google azt tervezi, hogy jövőre elkészítik legnépszerűbb termékeik gyermek-verzióját, melyeket a 12 éveseknek, illetve a fiatalabbaknak szánnak – írta meg riportjában tegnap a USA Today online kiadása. Nagyon valószínű, hogy a vezető, már a gyerekek által is használt szolgáltatások kerülnek a csomagba: a kereső, a levelező, a Chrome böngésző, illetve a videomegosztó YouTube.

A projektet Pavni Diwanji, a cég fejlesztési alelnöke irányítja, aki elmondta, hogy a gyerekváltozatok az életkori adottsághoz igazodva könnyebben kezelhetőek, illetve – többek között a szülői felügyeleti eszközök beépítésével – biztonságosabbak lesznek, mint a „felnőtt” verziók. Épp ezért, tette hozzá az alelnök, nagyon alaposan végiggondolják a koncepciót, hogy minden szempontból megfelelőek legyenek a termékek, és a lehető legkisebb szülői ellenállást váltsanak ki velük.

Arra számítanak ugyanis, hogy sokan felháborodnak majd azon, hogy a cég látszólag megtöri azt a hallgatólagos konszenzust, hogy a vállalkozások a 13 évesnél fiatalabbakat már nem kezelik célcsoportként, és már a kisgyerekeket is ügyfélnek, fogyasztónak tekintik, holott – mondta Diwanji – abszolút nem ez a szándékuk. A gyerekek szülői belegyezés nélküli megcélzása – marketing, reklám, adatgyűjtés a gyerekek online szokásairól, korhatár jelzése nélküli hozzáférés stb. – a gyermekvédelmi törvény [Children’s Online Privacy Protection Act – COPPA] előírásai szerint egyébként az Egyesült Államokban is tilos, a kereskedelmi felügyelet szabott már ki büntetéseket ennek be nem tartásáért.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google-hoz kerülnek a genetikai térképeink is

    A nagy informatikai cégek versenyt futnak azért, hogy a hallatlan feldolgozó- és tárolókapacitást igénylő genetikai kutatások technikai hátterét ők biztosítsák bérmunkában.

  • A Google filmkölcsönzője már Magyarországon is elérhető

    A mostantól igénybe vehető szolgáltatás extrákat is kínál több platformon.

  • Szintet lép a Google Calendar

    A nagy népszerűségnek örvendő naptáralkalmazás kinőtte az unalmas emlékeztetők korát. Ezentúl azok sem maradnak ki a buliból, akik eddig rendszeresen elvesztették a lelkesedésüket az események feljegyzésével kapcsolatban.