Felvásárlás célpontja a VIA?

Az NVIDIA tárgyalásokat folytatott a VIA Technologies felvásárlásáról, ám ezek nem vezettek eredményre – állítja alaplapgyártói forrásokra hivatkozva a DigiTimes híroldal. A lap szerint három lehetséges megoldás jött szóba: a két vállalat szoros stratégiai szövetsége, a VIA processzor üzletágának kivásárlása, illetve a teljes cég felvásárlása, ám a túl magasra tartott ár miatt végül nem sikerült megegyezni. A források várakozása szerint veszteséges működése miatt a VIA hamarosan ismét fell kell, hogy vegye a tárgyalások fonalát, ám akkor már nem szabhat meg olyan magas árat. A VIA merő spekulációnak minősítette az NVIDIA általi felvásárlásról szóló híreket, mint ahogy cáfolta a kínai Economic Daily News korábbi értesülését is, miszerint tőkéjének csökkentésére készülne. A vállalat vezetői korábban a veszteségek fedezése miatt mérlegelték a tőke 10–20 százalékos csökkentését, de ilyen értelmű döntést az igazgató testület nem hozott.

A hivatalos állásfoglalás szerint a VIA továbbra is az x86-os processzorokra és az ezeket kiszolgáló chipsetekre helyezi a hangsúlyt, és nem kíván kivonulni ezekből a szegmensekből. Hosszabb távon persze kérdés, hogy pénzügyi helyzete milyen lépésekre kényszerítheti a céget. Legutóbbi jelentéséből kiolvasható, hogy bár 2008 elején nőtt a forgalma a múlt év decemberéhez képest, 2007 azonos időszakához viszonyítva több mint 27 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni: nettó árbevétele 40,6 millió amerikai dollárról 29,5 millióra zsugorodott.

A tajvani tőzsdén jegyzett részvények árfolyama is igen hektikusan alakult. Egy 2005-ös mélypont után 2006, majd 2007 első félévében is viszonylag jó áron lehetett értékesíteni a papírokat, de a csúcsokat mindig komolyabb visszaesés követte. A 2007-es élénkülés részben annak eredménye volt, hogy a vállalat saját processzorai köré épülő platformok ígéretesnek tűntek a beágyazott rendszerek mellett a nagyobb nyilvánosságot kapott UMPC-k céljaira is, és a VIA több konkrét megrendelést is fel tudott mutatni. Eközben viszont nyilvánvalóvá vált, hogy az Intel nagyon komoly fejlesztésekkel készül a kisméretű hordozható gépek szegmensének meghódítására, ráadásul a két vállalat nem tudott megegyezni az Intel processzorok VIA chipsetek általi támogatásának ügyében sem. A VIA Isaiah kódnevű processzorarchitektúrájának bejelentése sem tudta megóvni a céget attól, hogy papírjainak árfolyama februárban többéves mélypontra (15,1 tajvani dollár) süllyedjen, amit sokkal azóta sem sikerült túlteljesíteni – jelenleg egy kis feltápászkodás, majd az utóbbi napok határozott csökkenései után 16 tajvani dolláron áll a mutató.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények