Megszavazták: hordozhatóak az online tartalomszolgálatások

A hivatalos elfogadás után a tagállamoknak kilenc hónapon belül alkalmazniuk kell az új szabályokat.

Az Európai Parlament (EP) a várakozásoknak megfelelően csütörtökön megszavazta az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokat. Az EP nagy többséggel, 586 szavazattal, 34 ellenében, 8 tartózkodással fogadta el az új előírásokat.

A változtatás oka az volt, hogy az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek. Ez fogyasztóvédelmileg is aggályos, illetve nem illeszkedik az egységes európai digitális piac koncepciójába és elvárásai közé.

Az EP által elfogadott (és az Európai Tanáccsal kötött februári megállapodást szentesítő) szabályok értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul élvezhetik a fent említett szolgáltatásokat. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.

„Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek” – nyilatkozta a szavazás után Jean-Marie Cavada jelentéstevő.

Adatvédelem és a lakóhely ellenőrzése

Mivel államonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött át egy másik országba Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP-címet vagy postacímet használhatnak – az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális.

A rendelet szövegét még a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

Előzmények