Újabb szög a régiós zárak koporsójába: hordozhatóak lesznek az előfizetések

Az Európai Bizottság közleményben jelentette be, hogy az uniós tárgyalófelek – az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – között tegnap, február 7-én este létrejött megállapodásnak köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. Ez a megállapodás az első kézzelfogható lépés az uniós szerzői jogi szabályozásnak a Bizottság által a digitális egységes piaci stratégia keretében javasolt korszerűsítése felé – hangsúlyozzák.

A közlemény szerint a új hordozhatósági szabályok illeszkednek a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, Európában is elterjedt módozataihoz. 2016-ban az európaiak 64%-a használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszása vagy letöltése céljából. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket. Egy 2015-ben készült felmérés szerint minden harmadik európai polgár kívánatosnak tartja a tartalmak határokon átnyúló hordozhatóságát. E lehetőség a fiatalok körében még nagyobb jelentőséggel bír. A 15 és 39 év közötti megkérdezettek fele tartotta fontosnak a hordozhatóságot, illetve azt, hogy az előfizetett szolgáltatásokhoz Európán belül bárhol hozzáférhessen.

Egységesen

Az új szabályok értelmében a fogyasztók az EU-n belül utazva ugyanúgy hozzáférhetnek a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban. Például a Canal+ csatorna filmeket és sorozatokat kínáló online videotékájának francia előfizetője akkor is hozzáfér majd a Franciaországban elérhető filmekhez és sorozatokhoz, ha éppen Horvátországban nyaral vagy Dániában jár üzleti úton.

Az olyan online tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a MyTF1 vagy a Spotify különböző eszközökkel – például a fizetés módja, helyhez kötött internetszerződés megléte vagy IP-cím alapján – ellenőrzik az előfizető lakóhely szerinti országát. Az új szabályok kötelezőek lesznek minden olyan szolgáltatóra, amely térítés ellenében nyújt online tartalomszolgáltatást. A térítésmentesen kínált szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) szolgáltatói önkéntes alapon szintén felkínálhatják e tartalmak hordozhatóságát regisztrált felhasználóiknak.

A következő lépések

A most megkötött megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak, és a vonatkozó rendelet 9 hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök üdvözölte az egyezséget: „A mai megállapodás kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket. Ez fontos újabb lépés a digitális tartalmak egységes piacán meglévő akadályok lebontása felé. […] A közeljövőben hasonló egyezségekre kell jutni az uniós szerzői jogi szabályozás korszerűsítésére vonatkozó egyéb javaslatainkról, melyek a kreatív tartalmakhoz való, határokon átnyúló hozzáférés bővítését szolgálják. E cél megvalósításában számítok az Európai Parlament és a tagállamok támogatására.”

Azóta történt

Előzmények