Természeti katasztrófát jelez a telefon

A Kárpát-medencében szerencsére viszonylag ritkán történik erős földrengés, de Pierre-Marie Sarant, a CynSIS alapítója az elmúlt 30 évben ötven katasztrófa helyszínén segítette a humanitárius akciókat, ezekből 14 esetben a lemezek mozgása okozta a válsághelyzetet. Harminc év tapasztalata alapján arra a következtetésre jutott, hogy nem tanulunk a hibáinkból, és nem használjuk megfelelően a digitális technológiát.

Megalapította a CynSIS-t, ami az egyik új technológiára, az M2M-re alapul. A két részből álló megoldás arra hivatott, hogy az okostelefonra, táblagépre telepített alkalmazás a lehető leghamarabb érzékelje a földrengést, aztán pedig jelentse ezt a központi egységnek, amely a többi felhasználót értesíti, akiknek védett helyre kell húzódniuk.

A QuakeShare alkalmazás az eszközbe épített szenzorok segítségével érzékeli a földrengést, figyelmezteti a felhasználókat akik így időben reagálhatnak a katasztrófahelyzetre. A gyors reakciónak és az emberi beavatkozás hiányának köszönhetően még azelőtt végigfuthat az értesítés, mielőtt a természet lerombolná a távközlési hálózatokat.

Az alkalmazás használatával az is egyértelművé válik, hogy ki az, aki érintett, illetve az utolsó pozíció megjelölésével a mentés is könnyebb lesz. Az értesítés nyelvfüggetlen, úgy alakították ki, hogy mindegy legyen, milyen nyelvet beszélnek az adott országban.

Az alkalmazásnak készült professzionális változata is, ez egy dashboarddal egészül ki. Ezt főleg cégeknek, mentőalakulatoknak szánják, akik tesztelhetik a rendszert a belső hálózatukon, lemérhetik például a biztonságos helyre vonulás idejét és következtetéseket vonhatnak le ezáltal, fejleszthetik az evakuálási stratégiát.

Az IoT/M2M Innovációs Világkupa 24 legjobbja közé választotta idén az alkalmazást a szakmai zsűri. Nyertest március 12-én hirdetnek.

Azóta történt

Előzmények