A világ legkisebb Bibliája

nanobiblia

Izraeli kutatók elkészítették a világ alighanem legapróbb Bibliáját: a szentírás – pontosabban, bár erről a források nem szólnak, vélhetően a Tanakh, azaz a protestáns kereszténységben Ószövetségnek nevezett 22 könyv – héber nyelvű szövegét egy gombostű hegyénél is kisebb, arannyal futtatott szilíciumlapkára írták fel. A projekt célja a nanotechnológia iránti érdeklődés felkeltése volt – írja az eredményről beszámoló Jerusalem Post.

A nanobibliát a haifai Technion Műszaki Egyetem nanotechnológiai intézetében vésték szilíciumba ún. FIB (fókuszált ionsugár) berendezéssel. Ennek segítségével galliumionokkal bombázhatók a szilárd felületek, amelyekről ennek hatására atomok válnak le, hasonlóan ahhoz, ahogy a szemcseszórás eltávolítja a szennyeződést a kövekről. Jelen esetben a szilíciumra felvitt, 20 nanométer vastagságú aranyréteget használták felületként. „Ahol a részecskesugarat a felületre irányítjuk, az arany atomjai lepattannak, és felfedik az alattuk elhelyezkedő szilíciumréteget. Egy-egy ilyen pont mérete körülbelül 40 nanométer. Ha ezeket a nyomokat elektronmikroszkóppal megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy sötétebb foltokként különülnek el a környező aranyfelülettől” – magyarázta az intézet tudományos munkatársa, Ohad Zohar. Betűk ezzel az eljárással viszonylag egyszerűen kialakíthatók, a mellékjelezett héber szövegből egy e célra fejlesztett szoftver készítette el a mintát.

A nanobibliát elektronmikroszkóp segítségével le fogják fényképezni, majd a fotót tízezerszeres nagyításban, egy 7 x 7 méteres képen fel fogják lógatni az egyetem fizika tanszékének falára. Ilyen nagyítás mellett a betűk mérete három milliméter, így a szöveg akár szabad szemmel is olvasható lesz. A kép mellett ki lesz állítva az eredeti is, amely körülbelül akkora, mint egy cukorkristály.

Előzmények